Кандидатът за президент на Републиканската партия в САЩ Доналд Тръмп е говорил по телефона с украинския президент Володимир Зеленски. Самият Тръмп го определи като "много добър разговор с президента на Украйна".

Той написа в социалните мрежи, че Зеленски го е поздравил за официалното му номиниране за кандидат за президент и е осъдил покушението срещу него. И в публикацията си снощи Тръмп настоя, че когато стане президент, ще работи за мир. На няколко пъти бившият президент на Съединените щати каза, че ще спре войната в Украйна за 24 часа, както и че ако той е бил в Белия дом, тя е нямало да започне. В интервю за Би Би Си в четвъртък Зеленски коментира, че е наясно, че най-лесният начин войната да бъде спряна бързо, е да бъдат притиснати украинците да платят за това.

"Всички ще се радваме, ако един човек, може да спре войната. ОК, нека е Доналд Тръмп. Един човек да може да я спре за 24 часа. Въпросът е - на каква цена? Аз не казвам, че идеята е да ни притиснат да платим. Но ако иска да го направи за 24 часа, най-простия начин е да ни притисне ние да платим цената", каза президентът на Украйна Володимир Зеленски.