В Турция има овчарска криза. Хората отказват да заемат тази позиция дори срещу заплата от 2 хиляди долара, ако не им е осигурен интернет. 

Собствениците на овце в Елазиг се оплакват, че им е трудно да намерят овчари. Въпреки факта, че предлагат месечна заплата от 70 хиляди турски лири (над 3500 лв.) и безплатни храна, напитки, жилище и облекло, на практика е невъзможно да се намери работник за тази позиция, съобщава турското издание tgrthaber.

Местният собственик на стадо Нуретин Челенк каза, че някога е имал 500 овце, но е бил принуден да продаде повечето от животните си, защото не е могъл да намери пастир. Тъй като не намира пастир, Челенк сам се грижи за останалите животни. Той казва, че преди овчарите са искали заем, но „сега искат интернет“.

Овчарите отказват да пасат овце без достъп до интернет; искат собствениците на стада да им плащат поне 30 GB мобилен интернет, за да гледат Tik Tok.

Трябва да се добави, че заплата от 70 хиляди лири е доста висока за Турция. Така например един адвокат получава средно от 15 до 56 хиляди лири, а един учител - от 13 до 15. Заплатата на прокурор е 40-45 хиляди лири, а на фармацевт - от 30 до 100 000 лири.