Турският ислямски проповедник Фетхулах Гюлен, когото Анкара обвинява за неуспешния опит за преврат през 2016 г., почина в Съединените щати на 83-годишна възраст, съобщиха турски медии и уебсайт, свързан с него. Гюлен е починал в болница в САЩ. Новината за смъртта му разпространи агенция "Ройтерс"

Гюлен беше бивш съюзник на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, но отношенията между тях се влошиха драматично. След опита за преврат в Турция, при който загинаха около 250 души, Ердоган обвини Гюлен, който живееше в САЩ от 1999 г., за организирането му - обвинения, които той категорично отрече.

След неуспешния опит за преврат, Ердоган предприе мащабна чистка срещу привържениците на Гюлен и движението му "Хизмет", което стана мишена на репресии в Турция.

Противоречието между двамата датира от началото на 2010-те години, когато Гюлен и неговите последователи бяха обвинени, че се опитват да проникнат в ключови институции на държавата, включително армията и съдебната система.

Фетхулах Гюлен живееше в Съединените щати от 1999 г., когато се установи там поради политически натиск в Турция. Турция многократно поиска екстрадицията му след неуспешния опит за преврат през 2016 г., като го обвини в организиране на атаката срещу държавата. САЩ обаче отказаха да го екстрадират, аргументирайки се с липсата на достатъчно доказателства, които да подкрепят искането на Турция. Това създаде напрежение в отношенията между Вашингтон и Анкара, особено на фона на активните действия на Ердоган срещу привържениците на Гюлен в Турция.