В Македония има българско малцинство и ние го признаваме от началото на 40-те години, каза днес премиерът на Северна Македония Християн Мицкоски. Той нарече западната част на България, Пиринска Македония и добави, че в 21 век се извършва асимилация без македонците в България.

МВнР с позиция след изказванията на премиера на РС Македония

„Мицкоски признава ли, че има българско малцинство в Македония или граждани, които казват, че са част от българската общност в Македония, мога да кажа, че съм казал, че да. Ние като държава от началото на 40-те години на миналия век, ние признаваме малцинствата и не оспорваме правото на нашите съграждани, които се чувстват българи и да се декларират като такива и това е факт. Но да видим сега какво се случи в историята с източната ни съседка. И ако се върнете към 40-те години и видите данните от преброяванията, които са правени през този период и началото на 50-те години, ще видите, че няколкостотин хиляди граждани в източната ни съседка се декларират като македонци. В края на 40-те години на миналия век десетки учители от Македония, в Западна България, в Пиринския край на Македония, преподават на македонците на македонски език, за македонска история, за македонски обичаи, организират се театрални представления, които тогава българските власти благодарение че се провеждат такива политики, това право се заличава и премахва и се създава разочарование и тиха асимилация на македонците в западната част на България, в Пиринска Македония и е жалко, че това продължава и в 21 век“, казаха от новоизбран министър-председател.

 

Мицкоски "скастри" България по време на митинг...


Относно договора за добросъседство Мицкоски казва, че той трябва да се спазва и от двете страни.

„Мина времето, когато тук имахме сервилни и превили гръбнаци политици, които коленичиха и подписваха всичко, което им се слагаше на масата. Аз съм за спазването на договореностите, това е двупосочна улица, аз съм за изграждането на приятелства със съседите, съседите са факт и не можем да избягаме от този факт, аз съм за изграждането на мостове, но и за взаимното уважение. Не можем да бъдем добри съседи, ако нямаме взаимно уважение, не е добросъседство, ако едната страна се унижава, а другата се радва. Това не е добросъседство, а срамота“, каза още Мицкоски, цитиран от bTV.

Той спомена и решенията на Съда по правата на човека в Страсбург, което според него е потвърждение, че в България има македонско малцинство.

„Така че днес имаме един безспорен факт чрез Съда по правата на човека в Страсбург, потвърждение, а това е, че в България има македонско малцинство. Издадени са 14 присъди от Съда по правата на човека, че в България има македонско малцинство, чието право да се организира в неправителствена организация, да не е в Конституцията, в неправителствена организация, за съжаление този тип политик като г-н Радев е отречен“, каза още Мицкоски.

Той добави, че е необходимо да се намери общо решение с България.

„Призовавам за добросъседски отношения на двупосочна улица, за съвместно намиране на решение, защото ние като добри съседи трябва да обсъждаме, на базата на аргументи и факти, а не да политизираме това и да го свеждаме до низки страсти, този народ направи едно много за европейското бъдеще и очаквам Европа да върне на тази нация и тази страна“, добави Мицкоски.