Властите в Сърбия внимателно проучват възможността за връщане на задължителната срочна военна служба, заяви днес сръбският президент Александър Вучич след среща с военни в град Ниш.

Вучич отбеляза, че мнозинството от населението в страната подкрепя приемането на такова решение.

 "Ние разглеждаме възможността (за въвеждане на задължителна военна служба) или за значително увеличаване на заплатите за доброволната служба в армията, за да привлечем допълнително още 5000 войници, което би било достатъчно. Но ние ще подсилим нашата армия, трябва да имаме още 5000 войници ежегодно", заяви той.

 По думите на президента окончателно решение все още няма, защото все още има много открити въпроси. "Първо, трябва да кажа, че това би било добре за нашата армия, ако можем да го направим, но имаме много проблеми. За коя рождена година би действало това? Ако вземем 2004-2005 г., тогава ще има между 35 и 38 хиляди наборници в годината, а ние не можем да обезпечим тези 35 хиляди, нито 30 хиляди, нито дори 20 хиляди. В момента възможностите ни са до 10 хиляди души и тогава кого ще освободите от служба и кого не?", попита Вучич.

Той добави: "А колко ще им плащаме, макар че парите не са най-важният въпрос, а дали ще можем да обучим тези войници". Президентът отбеляза, че във всички части на сухопътните войски ще има значително увеличение на въоръжението, което означава, че ще бъдат необходими и повече военни.

Сърбия отмени задължителната срочна служба в армията от 1 януари 2011 г., но през последните години в страната се водят разговори за възстановяване на задължителната военна служба.