Мъж, получил трансплантация на стволови клетки преди десет години, стана третият човек, за когото е потвърдено, че е излекуван от ХИВ.
 
53-годишният мъж, известен като пациентът от Дюселдорф, се счита за излекуван след четири години без антиретровирусна терапия (ART) и без рецидив.
 
Лечението се прилага широко на пациенти с ХИВ в много страни и потиска вируса до точката, в която симптомите не се проявяват и не може да се разпространи на други хора.
 
Други двама души, известни като Берлинския пациент и Лондонския пациент, също са били излекувани преди това след трансплантация на стволови клетки.

И на тримата пациенти са извършени трансплантации, тъй като също са развили остри кръвни заболявания след получаване на ХИВ, като пациентът от Дюселдорф развива левкемия в месеците след започване на АРТ.
 
Пациентът от Дюселдорф, който беше диагностициран с ХИВ през 2008 г. и получи трансплантация през 2013 г., каза: „Все още помня много добре изречението на моя лекар: „Не го приемайте толкова тежко. ХИВ може да бъде излекуван.“
 
„По онова време не приех казаното от него. Сега обаче съм много горд от моя екип от лекари, които успяха да ме излекуват от ХИВ – и в същото време, разбира се, от левкемия.“
 
Мъжът, който пожела да остане анонимен, каза, че е отпразнувал 10-ата годишнина от трансплантацията си на Свети Валентин със своя донор като почетен гост.
Превод: GlasNews.bg