Турската лира се срина с цели 7% само за няколко минути тази сутрин до нов рекорд от близо 15 лири за един американски долар.

Това прави по-малко от 12 български стотинки за една лира. Търговците са обхванати от притеснения за рисковата нова икономическа политика на президента Тайип Ердоган и перспективите за ново намаляване на лихвите в четвъртък, съобщи агенция "Блумбърг".

Очаква се централната банка на Турция да намали лихвения си процент със 100 базисни пункта до 14% тази седмица, показа проучване на "Ройтерс" в петък, въпреки че инфлацията се покачи до 21,3% миналия месец.

Инвеститорите и бизнесът са загрижени за неотдавнашните агресивни парични облекчения, при които централната банка, под натиска на Ердоган, намали лихвения си процент с 400 базисни пункта от септември насам.

Ердоган многократно се застъпваше за намаляване на лихвите, тъй като насърчава нов икономически план, даващ приоритет на икономическия растеж, кредитите, производството и износа, въпреки широко разпространените критики към политиката от икономисти и опозиционни политици.

Миналата седмица S&P Global Ratings понижи перспективата пред кредитния рейтинг на Турция до "отрицателна" заради отслабването на националната валута и нарастващата инфлация.

Рейтингът на Турция според S&P е B+, четири степени под инвестиционния клас. Подобен е присъден например на Боливия и Оман.

Лирата се е понижила с 48% спрямо долара тази година и е най-зле представящата се валута на развиващите се пазари.

Спадът на лирата още повече ще отприщи българския наплив към Одрин, откъдето за стотина лева общо можете да се облечете и да напълните хладилника си с комшийски вкусотии.