Сърбия ще продължи да отказва да налага санкции срещу Русия заради нашествието в Украйна, въпреки натиска на Запада, заяви сръбският президент Александър Вучич след телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин.

Вучич заяви в Инстаграм, че вярва, че разговорът, който според него е бил първият с руския президент от повече от две години насам, ще помогне за "по-нататъшното развитие на отношенията и доверието между Русия и Сърбия".

"Разговаряхме като хора, които се познават отдавна, като приятели, и десетминутният разговор беше белязан от лична нотка, а също така говорихме за тези, които са слаби прозападни лидери", добави Вучич, чиято страна е кандидат за присъединяване към ЕС.

Той не каза дали ще приеме отправената по-рано от Путин покана да присъства на срещата на върха на БРИКС, водена от Русия и Китай, която ще се проведе Казан по-късно тази седмица.

Въпреки че официално се стреми към членство в ЕС, Сърбия е традиционна съюзничка на Русия. Белград отказа да се присъедини към западните санкции срещу Русия заради войната в Украйна, макар че неохотно осъди агресията на Москва. Днес Вучич заяви, че налагането на санкциите не е в националния интерес на Сърбия, пише БТА.

Той добави, че очаква критики от Запада за разговора си с Путин, но подчерта, че "Сърбия е суверенна държава, която сама взема решенията си".

Той също така благодари на Русия "за осигуряването на достатъчни количества газ за Сърбия на изгодни цени".

Сърбия е почти напълно зависима от руския газ, но наскоро се съгласи да започне да диверсифицира източниците си.

СНИМКА: Twitter/ @RksNews