Президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи, че армията на страната изтласква руските сили от Харковска област. В днешния Ден на независимостта Украйна планира атаки срещу руските части и в Херсонска област, съобщиха руски източници.

"Говорих с главнокомандващия Олександър Сирски за боевете в Харковска област. Постепенно изтласкваме руската армия. Окупаторът няма да покори Харков", посочи Зеленски в поредното си обръщение. 

Зеленски: ВСУ превзеха друго селище в района на Курск

Той отново призова съюзниците да побързат с обещаната военна помощ.

"Навременните доставки са от решаващо значение в момента. Някои пакети бяха обявени и гласувани, но все още не са доставени в Украйна. А на фронта се бият със снаряди и техника, а не с думи като "утре" или "скоро". Правим всичко, за да ускорим доставките", подчерта Зеленски.

Times: Украйна призна, че е използвала HIMARS в района на Курск ВИДЕО

Украинският президент е разговарял по телефона с американския си колега Джо Байдън и му е благодарил за новия пакет американска военна помощ за Украйна. Той включва ракети за противовъздушна отбрана, оборудване за борба с дронове, противотанкови ракети и боеприпаси. Според високопоставен американски представител военната помощ е на стойност 125 милиона долара, съобщи БНР.

Украинската армия планира да атакува от акваторията на Черно море контролираната от руската армия част от Херсонска област. Очаква се в атаката да бъдат задействали водни дронове, лодки и хеликоптери и то да започне на днешния 24 август - национален празник на Украйна. Това съобщи ръководителят на руската окупационна администрация на областта Владимир Салдо.