Президентът на Украйна Володимир Зеленски благодари снощи на Румъния за ракетната система „Пейтриът“, която парламентът в Букурещ одобри за предоставяне на Украйна, съобщава румънската телевизия Диджи 24, която публикува видеоизявление на Зеленски. „Това (предоставянето на системата „Пейтриът“ бел. ред.) ще подкрепи истински нашия народ, целия наш регион“, казва Зеленски във видеото.

Президентът на Украйна посочи, че е имал среща с началниците на щабовете на армията, с които е обсъдил използването на системи за противовъздушна отбрана и защитата на градовете и селата в Украйна и каза: „Разчитаме на (системата) „Пейтриът“, която Румъния се подготвя да прехвърли. Признателен съм за тази стъпка на помощ от страна на Румъния. Това нещо ще подкрепи истински нашия народ, нашата страна, целия наш регион“, казва Зеленски във вечерното си видеообръщение към сънародниците.

Румънският парламент одобри вчера правителствен проект за даряване на една система ракети земя-въздух "Пейтриът" на трета страна, предаде Аджерпрес. Проектозаконът има за цел да регламентира одобряването на акт на даряване на ракетна система земя-въздух "Пейтриът" в конфигурацията, договорена с американския партньор, като същевременно дава правомощия на румънското правителство да предприеме необходимите стъпки за възстановяване на наземния капацитет за противовъздушна отбрана чрез придобиване на друга ракетна система земя-въздух "Пейтриът" от Съединените щати.

През юни Върховният съвет за отбрана под председателството на президента Клаус Йоханис реши Румъния да предостави система за противовъздушна отбрана "Пейтриът" на Украйна.