В Германия продължава битката с последствията от лошото време. Властите съобщиха, че най-малко четирима души са загиналите заради придошлите води в южната част на страната.

Сред тях са двама спасители, чиито лодки са се преобърнали, както и мъж и жена, които са загинали, докато се опитвали да спасят имуществото в наводненото си мазе. Хиляди хора бяха евакуирани от домовете си.

Вчера канцлерът Олаф Шолц лично посети най-засегнатите провинции. Проливните дъждове предизвикаха и транспортни проблеми в страната. Редица влакове от и до Мюнхен, Щутгарт и Нюрнберг закъсняват или са отменени.

Заради свлачище: Влак със 185 пътници дерайлира в Германия

Силни дъждове продължават в части от Южна Германия, като предизвикаха сериозни нарушения в движението по транспортни възли и принудиха част от жителите на засегнатите райони да бъдат евакуирани с хеликоптер, предаде ДПА.

Властите в баварския окръг Аусбург съобщиха, че дига и язовир също са поддали, което е наложило извършването на отделни евакуационни операции.

Заради наводненията бяха отменени влаковите превози между столицата на провинция Бавария Мюнхен, австрийския град Брегенц и швейцарския град Цюрих. Пътят между Улм и Аусбург също бе засегнат, а влаковете между Щутгарт и Мюнхен бяха пренасочени.

В баварския град Фишах, западно от Мюнхен, бе използва хеликоптер, за да бъдат спасени хора от домовете им, след като река Шмутер излезе от коритото си. Според полицията да помогнат за извеждането на хората от наводнените къщи са били изпратени и лодки и екипи на спасителните служби. Няколко съседни окръга обявиха бедствено положение, тъй като дъждът продължи и през късните часове на денонощието и нивото на водата продължи да се покачва.

Дъждове предизвикаха наводнения в Южна Германия

В провинция Баден-Вюртемберг, западно от Бавария, ситуацията се влоши внезапно, след като река Ротум започна да прелива и водата заля няколко селища. В град Рейнщетен 150 служители на спасителни служби са работили над 22 часа, за да спрат прииждащата вода от скъсана язовирна стена, съобщи кметът Филип Бюркле.