Министерският съвет прие решение, с което одобри подписването на Споразумение за сътрудничество в областта на сигурността между България и Украйна и присъединяването на страната ни към представения по време на таз годишната Среща на върха на НАТО във Вашингтон „Компакт за Украйна“.

„Компактът за Украйна“ беше одобрен на специално събитие след края на Срещата на върха на НАТО през юли и към него се присъединиха 23 държави членки на Алианса. Инициативата предвижда оказване на политическа подкрепа на Украйна, както и координиране и ускоряване на усилията за подпомагане на страната в областта на сигурността.

България оказва политическа и практическа подкрепа на Украйна, която с противопоставянето си на руската агресия допринася пряко и за защитата на свободата, сигурността и суверенитета на всички европейски страни членки. В унисон с тази последователна политика и с цел присъединяване към „Компакта за Украйна“, България ще подпише споразумение в областта на сигурността с Украйна, съгласно което страните ще работят по конкретни двустранни договорености, пише NOVA.

С този акт ще се потвърди продължаващата ни подкрепа и солидарност за легитимната борба на украинската страна срещу руската агресия, както и желанието на България да продължи да участва активно в международните усилия за подпомагане на Украйна в краткосрочен и дългосрочен план.

Снимка: Shutterstock