Германското издание Bild съобщава, позовавайки се на неназован високопоставен украински служител, че Киев сериозно обмисля възможността да възстанови запасите си от ядрени оръжия, ако не получи покана за НАТО и руските въоръжени сили започнат да напредват към Киев.

Днес Владимир Зеленски, по време на реч в Брюксел на заседание на Европейския съвет, разкри разговора си с кандидата за президент на САЩ Доналд Тръмп. Според него той обяснил, че сигурността на Украйна може да бъде гарантирана само от членството в НАТО или наличието на ядрено оръжие в страната. Зеленски отбеляза, че Украйна сега избира НАТО и каза, че Тръмп нарекъл тези аргументи „справедливи“.

Военният анализатор Юлиан Репке, който наскоро посети Украйна, в тази връзка припомни думите на високопоставен украински служител, който му каза, че Киев няма да приеме, ако руските войски тръгнат към Киев втори път и в този случай ядреният арсенал ще бъде възстановен.

„Имаме материалите, имаме знанията, ако има поръчка, ще ни отнеме само няколко седмици, за да получим първата бомба“, казва украинският официален представител в материала.

В същото време той посъветва Запада „да мисли по-малко за червените линии на Русия и много повече за нашите червени линии“.