Американски круизен кораб, пътуващ за околосветско пътешествие, отплава край бреговете на Белфаст за втори път тази седмица след месеци на забавяне, казаха пътници.

"Одеисей" отплава от пристанището на Белфаст малко след 23:00 часа в понеделник вечерта, но малко след това му беше казано, че трябва да хвърли котва край бреговете на Северна Ирландия, тъй като все още трябва да завърши административната документация. Първоначално корабът трябваше да напусне Белфаст през май, но отпътуването му беше отложено, тъй като се нуждаеше от ремонт, което принуди много гости да останат непланирано в Северна Ирландия.

Блокираните пътници не са отседнали на кораба по време на блокава, а вместо това са отседнали в хотели и краткосрочни имоти под наем в Белфаст.

"Одисей" отплава в четвъртък следобед и се отправя към Шотландия за зареждане с гориво.

Пътниците бяха заснети да празнуват в един от баровете на борда на кораба.

@skynews The US ship was originally set to leave Belfast in May but its departure was delayed as it needed repairs, forcing many guests into an unscheduled stay in #northernireland Passengers shared #footage of the #ship ♬ original sound - Sky News

Една от тях беше Холи Хенеси от Флорида, която каза: „Алилуя! Всички ние сме неописуеми, възхитени и празникът вече е в ход“.

Снимайки се на палубата, тя добави: „Това е моят красив дом-кораб. И чакам да засвири клаксонът.“

Проследяването на живо от уебсайта MarineTraffic също потвърди, че корабът е в движение. Състоянието на Odyssey на уебсайта беше: „В ход, използва се двигател“.

Много от пътниците благодариха на Белфаст, че ги бе домакин в продължение на много месеци, като похвалиха хората и многото кръчми, които градът може да предложи.

Блокирането в Северна Ирландия не е било толкова лошо, особено за Джан Перони и Анджела Харсани, които се качват на кораба сами и необвързани, но след престоят им в Северна Ирландия, те са вече обвързани и сгодени.

Очаква се корабът след това да отплава към Франция и Бахамските острови.