Медиите, позовавайки се на думите на бившия британски премиер Борис Джонсън, заявиха, че причината за смъртта на кралицата е рак.

Както посочва Politico, Елизабет II е била болна от рак на костите, който я е измъчвал през последните години от живота й. Прави впечатление, че Джонсън е първият голям политик в страната, който публично повдига причината за смъртта на кралицата за обсъждане.

Премиерът говори за болестта на монарха в мемоарите си за Джонсън „Unleashed“. Медията сочи, че откъс от тях трябва да се появи в печат едва през октомври.

В книгата се казва, че Джонсън е знаел от „година или повече“, че Елизабет II има „някаква форма на рак на костите“. Премиерът посочи годината на оставката си и смъртта на монарха 2022 г.

Той посочи, че кралицата му изглеждала "бледа и по-прегърбена", а ръцете и китките й са украсени с тъмни петна, които Джонсън предполагал, че са от инжекции.

Политикът също така посочи, че самата кралица е знаела, че скоро ще умре, но въпреки това „била решена да издържи и да изпълни последния си дълг“.

„Опитах се да се пошегувам с придворните, че съветвам Нейно Величество за правилния кандидат за поста министър-председател, нещо подобно. Те се усмихнаха, но изглеждаха изтощени. Едуард Йънг, нейният личен секретар, се опита да ме подготви. От година или повече знаех, че има рак на костите и може да се влоши всеки момент. „Тя загуби много през лятото“, каза той“, цитира изданието премиера.

Джонсън описва едно от посещенията.

„Добро утро, министър-председателю“, каза тя. Седнахме един срещу друг на синкаво-зелените дивани... Тя изглеждаше бледа и по-прегърбена, а по ръцете и китките й имаше тъмни синини - вероятно от интравенозни инжекции. Но умът й, както каза Едуард, беше напълно незасегнат от болестта...”, обобщава политикът.

Медиите също така съобщават, че здравето на монарха винаги е било класифицирано като тайна, а в официалния акт за смъртта, настъпил на 8 септември 2022 г., причината е наречена „старост“.