Лятото върви към края си, а с него идва и подготовка за сезона на вирусите. За първи път британското здравеопазване започна масова ваксинация срещу респираторен синцитиален вирус RSV. 

Очаква се респираторният синцитиален вирус или така нареченият RSV да бъде едно от предизвикателствата пред английските болници заедно с грип и коронавирус. И това не е, защото е силно заразен или пък е малко известно как се лекува, а защото поразява най-тежко новородените и възрастните хора.

Всяка година около 213 000 деца в Европа попадат в болница заради него, а в световен мащаб той е станал водеща причина за детска смъртност през последните години. Затова се стигна и до разработването на ваксина срещу RSV.

Британското здравеопазване призова бременните жени и хората над 75 г. да се ваксинират срещу RSV сега. „RSV е един от често срещаните вируси, които причиняват симптоми като настинка, хрема, запушен нос, кашлица и понякога треска. При някои хора той може да доведе до по-сериозни заболявания, като пневмония. Няма специфично лечение за RSV. Затова в някои по-сериозни случаи се стига до приемане в болница. Добрата новина е, че вече има ваксина, която помага да бъде изградена защита срещу RSV", заяви личният лекар д-р Майк Коутс.

Всяка зима близо 90% от децата под 2 години в Обединеното кралство се заразяват с вируса. При повечето заболяването протича леко, но за родени преждевременно и страдащи от отслабена имунна система, той представлява голям риск.

„Бронхиолитът е гръдна вирусна инфекция, която се разпространява лесно, причинява кашлица и затруднено дишане при деца на възраст под две години. 8 от 10 случая на бронхиолит са причинени точно от вируса RSV. Повечето от заразените с него бебета, за щастие, се подобряват сами у дома след няколко дни. Но 30 000 деца се приемат в болница всяка година за лечение. Подпомагаме тяхното дишане с кислород и специално оборудване, тяхното хранене - с неща като тръби за поемане на храна. Няма обаче лек за RSV и за съжаление, около 20 до 40 бебета умират всяка година в Обединеното кралство от тази болест", съобщи педиатърът д-р Лорен Филби.

Сред разболелите се тежко се оказа дори внукът на зам.-министъра на здравеопазването Андрю Гуин, който лично оглави кампанията за ваксинация срещу RSV, пише Нова.

„Беше наистина травмиращо да гледаш Лайъл, поставен в изкуствена кома в интензивното отделение, с всякакви машини, които се опитваха да спасят живота му. Ще ви покажа снимка как той е включен към система за поддържане на живота. Това е толкова мъчителна гледка, която още дълбоко ме натъжава. Никое дете не трябва да преживява това. Но всяка година това се случва на 30 000 кърмачета, а 20 или 30 семейства губят бебетата си, без това да е необходимо. Защото RSV е напълно предотвратимо заболяване. Бих дал следния съвет на всяка бъдеща майка: „Ваксинирайте се, защото не искам да загубите най-ценното нещо, което имате, както почти стана с нас и Лайъл", призова зам.-министърът.

Проучвания са показали, че ваксинирането на жени след 28-ата седмица от тяхната бременност, намалява риска от тежка белодробна инфекция за техните бебета с около 70% при заразяване през първите шест месеца от живота им.