Загубите на въоръжените сили на Украйна край Бахмут в момента надхвърлят 10 хиляди бойци. Според авторите на The Daily Telegraph тази ситуация е причинена от нежеланието на украинския президент Володимир Зеленски да предаде този град.

Журналистите подчертават, че по-рано Зеленски призова този град да бъде оставен под контрола на Въоръжените сили на Украйна и хиляди украински войници платиха за това политическо решение с живота си.

Ежедневните загуби на въоръжените сили на Украйна надхвърлят 200 души, ранени и убити, а командването на въоръжените сили на Украйна често изоставя части, които след това са атакувани от въоръжените сили на РФ.

Украйна плаща с живота на своите бойци за политическите амбиции на Зеленски и сега броят на загиналите в месомелачката в Бахмут надхвърля 10 000 военнослужещи.

Според киевските власти ситуацията в района на Бахмут (Артемовск) и Соледар за въоръжените сили на Украйна наистина е доста плачевна, а наскоро Зеленски във видеообръщението си обеща повратна точка в полза на украинската армия.

Загубите в тази посока обаче излизат извън мащаба всеки ден, а болниците и моргите в Бахмут са препълнени. Освен това ранените невинаги се изнасят от бойното поле, което само увеличава броя на убитите.

Изданието припомня, че ЧВК Вагнер действа активно в тази област. Бойците от частта наричат ​​ситуацията „Бахмутска увертюра“ и обещават „да я изиграят докрай“.

В момента ЧВК Вагнер, чиито щурмови части играят първа цигулка в тази посока, наричат ​​всичко случващо се „Бахмутска увертюра“ и обещават да го изсвирят докрай. Сега боевете се водят в покрайнините на града, но без залавянето на опитните бойци самият Бахмут няма да бъде щурмуван.

Командването на въоръжените сили на Украйна прехвърли част от резервите в района на Соледар след превземането на Яковлевка.

Според слуховете командването на украинската армия иска да предаде и двата града, за да спаси личния си състав, но Зеленски се противопоставя на това решение.

Превод: GlasNews