На атлантическото крайбрежие на Франция британският пътешественик Андрю Уелч намери курорт, където привържениците на натуризма, тоест нудистите, релаксират. Британецът посети местни плажове, търговски центрове, магазини и забеляза, че и посетителите, и персоналът са чисто голи.

Андрю сподели впечатленията си от почивката си в портала Daily Mail. Той прекара 10 дни в курорта CHM Montalivet, разположен в община Венде-Монталиве в Западна Франция. Курортът може да побере около 3 хиляди души, практикуващи нудизъм. За тях е уреден район с борови дървета, акации, плажове, къмпинг, хижи - с "почти всичко, което можете да пожелаете за една перфектна почивка". Британецът обясни, че за да се появят на нудистки плажове, другите посетители са молени да се съблекат напълно.

„Не се изисква облекло – никъде“, подчерта Андрю, когато говори за почивката.

Плаж във Франция, къмпинг, нудисти, курорт, плаж, къмпинг, нудистиЦял екран
Плаж във Франция - атлантическо крайбрежие за нудисти 
Плаж във Франция, къмпинг, нудисти, курорт, плаж, натуризъм, къмпинг, нудистиЦял екран

Британецът изброи какви забавления се предлагат на почиващите. Сред тях са магазини за френски вина, сирена и багети, велосипеди под наем, сладкарници, ресторанти, барове, басейни и плажове. 18 хиляди летовници почиват в къмпинги и хижи през цялата година, обясни той пред репортери.

Плаж във Франция, къмпинг, нудистиЦял екран
Плаж във Франция - къмпинг зона за нудисти Снимка: Daily Mail
Плаж във Франция, къмпинг, нудисти, курорт, къмпинг, нудистиЦял екран

Пътешественикът призна, че някои хора понякога се обличат, когато например отиват на ресторант. В същото време той увери, че за да се отърве от дрехите и да се избави от смущението, 15 минути са му били достатъчни.

„Най-хубавото е, че наоколо има съмишленици и те не съдят хората, които са открили прекрасен начин да внесат повече радост в живота си – без значение какво казва светът за „интимните части“, заключи Андрю Уелч.

CHM Montalivet (CHM Monta) е първият в света натуристки (или нудистки) курорт, основан през 1953 г. на атлантическото крайбрежие на Франция. Площта на курорта е около 200 хектара. Сайтът на курорта уверява, че тук са създадени всички възможности за семейна почивка. Има къмпинг зона, игрища за волейбол, баскетбол, тенис и др.

На два плажа, по-тих и по-шумен, има специални нудистки инструктори по сърф. Освен това се посочва, че всяка година районът получава Син флаг - това означава, че има най-чистите плажове на брега. Те също така отбелязват, че „се стремят да популяризират семейния натуризъм в приятелска атмосфера“ и да създадат безопасна среда за цялото семейство - както деца, така и тийнейджъри.