Брижит Макрон заведе дело за клевета срещу Наташа Рей, която направи странни твърдения, че първата дама на Франция е родена мъж. Изслушването беше пренасрочено от март 2025 г. за 19 юни 2024 г. по искане на адвоката на Макрон след твърденията на Рей, че Брижит е родена като Жан-Мишел Троние.  

Макрон реагира за първи път на слуховете, че жена му е родена като мъж

След интервю с 48-годишната Рей в YouTube в края на 2021 г. адвокатът Жан Еноки каза, че около 70-годишната съпруга на френския президент Еманюел Макрон продължават да се носят слухове.

Ето защо Еноки поиска изслушванията да бъдат ускорени, тъй като имаше опасения за това как слуховете са се разпространили извън Франция и в Съединените щати, пише Daily Mail.

Брижит Макрон, Еманюел МакронЦял екран
Брижит Макрон със съпруга си Снимка: Getty Images

Той също така каза: „През последните седмици, особено в международен план, благодарение на могъщата жена Тръмпист Кандис Оуенс, която ми предаде съобщение, почувствах, че вредата, причинена на моите клиенти, се увеличава всеки ден.“

Миналия месец Кандис Оуенс влезе в X, за да говори за спорната теория, след като накратко говори за нея в епизод от своя подкаст. Тя каза, че би "заложила цялата си професионална репутация" на вече развенчаната теория, че Брижит Макрон се е родила мъж.

Туитът твърди, че първата дама е преминала към другия пол на 30-годишна възраст и прави странни твърдения, че не е родила нито едно от трите си деца и че първият й съпруг, покойният 69-годишен пенсиониран банкер, изобщо не е съществувал.

Сюжетът се основава на напълно невярно изявление, направено от крайнодясното списание Faits et Documents (Факти и документи) малко след като 46-годишният Макрон беше избран за президент.

Но дебатът се поднови миналия месец, след като доведената дъщеря на Еманюел Макрон, Тифейн Озиер, даде интервю за Paris Match, в което се изказа за твърденията, че майка й Брижит е родена мъж.

Типан Озиер, Брижит МакронЦял екран
Брижит Макрон с дъщеря си Тифейн Снимка: Getty Images

Озиер беше само на 10 години, когато научи, че майка й, тогава учителка, има връзка с ученик, който е с 25 години по-млад от нея.

„Притеснявам се за обществото, когато чуя слухове в социалните медии, че майка ми е мъж“, каза тя.

Сега Наташа Рей каза, че не може да присъства на съдебното заседание, защото е „много отслабена от рак“.

Нейният адвокат Данглхънт потвърди, че в деня на новото заседание ще поиска медицинско свидетелство, което може да бъде отказано.

Това се случва, след като две жени, включително Рей и 52-годишната Амандин Рой, които лъжливо твърдяха, че Брижит Макрон е родена като мъж, получиха „символични глоби“, намалени след обжалване, стана ясно в началото на миналия месец.

На свой ред и двете казаха, че са били обект на „сплашване от страна на властите“, тъй като „свръхзащитените“ членове на парижката върхушка се опитват да скрият „държавни тайни“.

Подробностите около странния случай със съпругата на Макрон бяха отворени отново на 1 март, след като собствената й дъщеря говори публично за обвиненията за първи път.

Еманюел Макрон беше само на 15 години, когато започна връзка с омъжената тогава майка на три деца Бриджит Озие, която беше на 40 по това време и учител по драма в гимназията La Providence в Амиен, Северна Франция.

И личният му живот винаги беше разгорещено обсъждан в таблоидите. Но когато Наташа Рей и Амандин Рой се появиха в четиричасово видео в YouTube през декември 2021 г. и твърдяха, че Брижит е родена като момче на име Жан-Мишел Троние през 1953 г., скандалът достигна ново ниво.

Всъщност това е името на брата на Брижит, а мадам Макрон се казваше Брижит Троние преди първия си брак.

Брижит МакронЦял екран
Снимка на семейство Троние: Брижит седи в ръцете на майка си 

Съдията, заседаващ в Лизио в Нормандия, първоначално глоби Рей и Рой с еквивалента на £1700 всяка, след като намери и двете за виновни за клевета.

Но след обжалване Рой беше глобена с еквивалента на само £850, докато Рей в крайна сметка плати само £400.

Свидетелите, призовани в съда, включват Катрин и Жан-Луи Озиер, бездетна двойка, живееща в Довил, Нормандия, които са роднини на бившия съпруг на Брижит.

Наташа Рей твърди, че Жан-Луи Озиер е фалшифицирал административни документи, за да скрие "държавни тайни" - а именно, че съпругата му е родила и трите деца на Брижит, включително Тифейн Озие.

Но Жан-Луи Озие каза пред съда: „Работих с Брижит до края на 80-те години, мога да ви потвърдя, че тя не е мъж“.

Брижит Макрон, Владимир ЗеленскиЦял екран
Брижит Макрон с двойката Зеленски Снимка: Getty Images

Фредерик Пишон, адвокатът на Рей, каза, че нейното разследване срещу мадам Макрон е "проведено добросъвестно" и в съответствие с член 10 от Европейския съд по правата на човека, който гарантира правото на свобода на изразяване.

Той изрази възмущението си, че клиентката му е била „поставена в полицейски арест два пъти по време на този случай“, като каза: „Шокиран съм от непропорционалните средства, използвани от властите, за да я накарат да млъкне“.

В резултат на това видеоклипът, създаден от Рей и Рой, беше премахнат от YouTube.