Франция избра! Преди минути станаха ясни резултатите от изборите според екзитполовете. Марин льо Пен ще бъде доминиращата сила в Националното събрание, но няма да може да излъчи правителство и младият ѝ съпартиец Жордан Бардела няма да е министър-председател. Националистите във Франция остават далеч под прага на мнозинство в долната камара на парламента, за която днес имаше балотаж.

В крайна сметка левицата успя да спре крайната десница и според прогноза на Ipsos тя ще има между 172 и 192 депутати, а други леви партии допълват още 13-16 места.

Съюзът около партията на президента Макрон е втори със 150 до 170 депутати.

Люи Пен и партньорите й са трети със 132 до 152 депутати.

Традиционната десница е четвърта с 57-67 депутати.

Припомняме, Жан-Люк Меланшон, лидерът на крайнолявата партия France Defiant, призова избирателите да гласуват за Новия народен фронт по време на предизборната кампания преди втория тур. Тази лява коалиция е създадена от представители на няколко политически сили и възнамерява да се противопостави на крайната десница, чийто идеологически лидер е Марин Льо Пен. Коалицията срещу крайната десница включваше крайната левица (включително партията на Меланшон), комунисти, социалдемократи и зелените, които обединиха сили веднага след като президентът Еманюел Макрон разпусна Националното събрание след поражението на центристкия блок заедно с неговата партия „Възраждане“ през изборите за Европейски парламент.

Според Ерик Фасин, професор по социология в Парижкия университет, създаването на алианса Нов народен фронт е било практически немислимо, тъй като силите на левия политически лагер във Франция са твърде разделени. Лидерите на трите най-големи партии обаче успяха да се разберат и да не се състезават по време на предизборната надпревара.

"Партиите започнаха да се придържат към напълно нови правила за френската политика и постигнаха чудо - обединението на левите сили. Никой не очакваше това. И това е пряко свързано с новата ситуация", каза Ерик Фасен в интервю за DW. Тя беше повлияна от осезаемата заплаха френската крайна десница да спечели изборите.

Очаквайте подробности!