Десетки хиляди пропалестински протестиращи се събраха на шествие в центъра на Лондон днес, за да отбележат една година от атаките на 7 октомври в Израел.

Друго събитие се очаква по-късно в Единбург, докато възпоменателно събитие трябва да се проведе в Хайд Парк утре, организирано от Съвета на депутатите на британските евреи, Съвета на еврейските лидери и други групи.

Активисти се събраха на площад Бедфорд в събота сутринта сред силно полицейско присъствие. Според организаторите, те са планирали да „целят“ компании и институции, които според тях са „съучастници в престъпленията на Израел“, включително Британския музей.

Столичната полиция каза, че про-палестинският марш са се натъкнали на контрапротести.

Демонстрантите блокираха Тотнъм Корт Роуд, като се събраха пред клон на банката Барклейс, също нарочена за съучастник на Израел, малко след обяд, с табела близо до входа, която гласеше: „Срам за онези, които отвърнаха поглед от садистичния геноцид на предимно деца в Газа и Западния бряг“.

Малко по-късно те блокираха улица близо до Британския музей, където полицията се оформи в редица, за да попречи на групата да се срещне с друга група активисти.

След това протестиращите се събраха пред Британската библиотека, скандирайки: „Йемен, Йемен ни кара да се гордеем. Обърнете друг кораб“ и: „Британски музей. Оцветете го в червено. Над 100 000 мъртви." Някои държаха ливански и ирански знамена и банери с надписи: „Ние не подкрепяме геноцида“ и „Ционизмът е расизъм“, като мнозина скандираха: „Свободна, свободна Палестина“.

Двама души бяха арестувани по подозрение в нападение над служител на спешната помощ, съобщи полицията, като част от „значима“ полицейска операция в столицата в отговор на планирани протести и възпоменателни събития. Силите казаха, че арестите са били извършени, когато хора са се опитали да преминат покрай полицаи, които са образували кордон, за да спрат всякакви групи, които се откъсват от основния протест.