Десетки хиляди протестиращи маршируваха за Палестина в центъра на Лондон в събота, докато Израел продължава атаките си срещу палестинците в Газа и окупирания Западен бряг.

Организаторите изнесоха серия от речи в началото на шествието на Риджънт стрийт, преди да преминат през сърцето на западен Лондон към израелското посолство в Южен Кенсингтън.

Обградени от армия от доброволци в зелени жилетки, протестиращите държаха палестински знамена и плакати, които призоваваха Великобритания да наложи пълно оръжейно ембарго на Израел и израелската армия да прекрати войната си в Газа.

Съботният марш беше 19-ата национална демонстрация за Палестина от началото на войната миналия октомври и първият път, когато пропалестински марш се проведе в близост до израелското посолство в Южен Кенсингтън, около което лондонските полицаи образували стоманен пръстен, с цел предотвратяване нахлуване в сградата.

Тя беше организирана от коалиция от организации, включително Кампанията за палестинска солидарност, Приятелите на Ал Акса, Мюсюлманската асоциация на Великобритания, Коалицията „Спрете войната“ и Палестинския форум във Великобритания.

„Имам проблеми с гърба, но това е нищо в сравнение с това, през което преминават палестинците в момента в Газа“, каза Зайна Беяд, протестираща, която присъства на всеки марш в Палестина от началото на войната. 

Протестът, който завърши в края на Хайд парк, близо до израелското посолство, беше посрещнат с метални бариери и десетки полицаи.

От другата страна на барикадата група, наречена Stop the Hate UK, проведе контрадемонстрация, за да се противопостави на националния марш за Палестина.

Бяха извършени шест ареста по нарушения в редица закони, включително и по Закона за обществения ред, каза столичната полицията в изявление в социалната мрежа Х.