Стрелец откри огън в офиса на израелската фирма за военни технологии Elbit Systems в Гьотеборг, Швеция, предаде АФП.

Няма данни за пострадали, а заподозреният е задържан. Вестник Aftonbladet съобщи, че стрелецът е на възраст под 15 години.

Започнало е разследване за „опит за убийство“ и „престъпление с използване на оръжие при утежняващи обстоятелства“, заяви говорителят на полицията Фредрик Сведемир.

Полицията е изпратила няколко патрула и хеликоптер на мястото на случилото се.

Elbit Systems Sweden потвърди пред АФП, че пред сградата им е възникнал „сериозен инцидент“.

„Всички сме в безопасност и никой не е пострадал“, подчерта главният изпълнителен директор Тобиас Венберг в писмено изявление.

Венберг каза, че компанията „няма други сведения за инцидента“, а същевременно „дейността продължава както обикновено“.

В началото на юни полицията съобщи, че е открила „предполагаем взривен предмет“ пред офисите на фирмата за военни технологии, известна със своите безпилотни въздушни системи.

След избухването на войната между Израел и Хамас през октомври 2023 г. имаше няколко случая на опасност за граждани на Израел в Швеция, припомня БГНЕС.
През февруари полицията откри граната на територията на комплекса на израелското посолство.

В средата на май пред израелското посолство бяха произведени изстрели с огнестрелно оръжие, което накара страната да засили мерките за сигурност около израелските обекти и институциите на еврейската общност.

В края на май разузнавателната агенция на скандинавската страна Sapo съобщи, че Иран вербува членове на шведски престъпни банди да извършват „актове на насилие“ срещу израелци в Швеция.