Британски лекар се призна за виновен в понеделник в дързък, но неуспешен заговор за убийството на партньора на майка си с фалшива ваксина за Covid-19. За да постигне целта си, той е фалшифицирал медицински документи и се е маскирал, за да инжектира жертвата си с отровата.

53-годишният Томас Куан се представя за медицинска сестра и дори измерва кръвното налягане на собствената си майка, преди да даде отрова на нейния партньор Патрик О'Хара в Нюкасъл, Северна Англия.

О'Хара оцелява, но страда от некротизиращ фациит, потенциално фатална бактериална инфекция, разяждаща месото, след като получава удара, казват прокурорите.

Куан, семеен лекар в Съндърланд, се призна за виновен в опит за убийство, малко след началото на процеса. Преди това той е признал обвинение за прилагане на вредно вещество, пише BBC.

Прокурорът Питър Мейкпийс казал на съдебните заседатели в първия ден от процеса (в четвъртък): „Понякога, може би, истината наистина е по-странна от измислицата.“

Той каза, че Куан е загрижен за завещанието на майка си, което предвижда, че нейната къща ще бъде наследена от О'Хара, ако той все още е жив, когато майка му умре.

„Г-н Куан използва своите енциклопедични познания и изследвания върху отровите, за да изпълни плана си“, каза Мейкпийс. „Този ​​план беше да се маскира като патронажна медицинска сестра, да посети адреса на г-н О'Хара, дома, който споделяше с майката на обвиняемия, и да му инжектира опасна отрова под претекст, че му поставя бустер инжекция против Covid.“

Куан се регистрирал в хотел под фалшиво име, използва фалшиви номера на колата си и се дегизирал с перука и фалшиви мустаци, за да изпълни плана, добави Мейкпийс.

Дегизировката на Куан.