Онлайн хищник, който накара американско момиче и баща й да посегнат на живота си, беше осъден на доживотна присъда с минимум 20 години затвор.

26-годишният Александър Маккартни преди това призна 185 обвинения, включително непредумишленото убийство на момиче, което посегна на живота си.

Полицията го нарече "опасен, безмилостен, жесток педофил", който "може и сам да е дръпнал спусъка" и каза, че има около 3500 жертви, а устройствата, иззети от спалнята му, съдържат стотици хиляди неприлични снимки и видеоклипове на непълнолетни момичета.

Кралският съд в Белфаст изслуша жертвите на възраст между 10 и 16 години, които са от Обединеното кралство, САЩ, континентална Европа, Австралия и Нова Зеландия.

Маккартни, който е от Южен Арма в Северна Ирландия, използва Snapchat и други сайтове, за да се представя за някой друг онлайн, техника, известна като catfishing. Той се преструвал на младо момиче, за да убеди жертвите си да изпратят изображения. След това ги изнудвал да изпратят по-явни материали.

През май 2021 година 12-годишната Симарон Томас от американския щат Западна Вирджиния се застреля с пистолета на баща си, вместо да изпълни исканията му. Неспособен да преживее загубата, баща й Бен Томас, бивш ветеран от американската армия, се самоуби 18 месеца по-късно.

Бившият студент по компютърни науки Маккартни се призна за виновен по едно обвинение за непредумишлено убийство, 59 за изнудване и 70 за подбуждане на дете към сексуална активност.

Маккартни призна десетки обвинения, свързани с правенето и разпространението на неприлични изображения на деца и изглеждаше „напълно безмилостен“, каза адвокатът Дейвид Макдауъл KC.

Прокуратурата каза, че той умишлено е набелязал жертви, които са изследвали своята сексуалност и ги е "деградирал и унижил".

Маккартни казал на едно момиче, че ще изпрати хора да я изнасилят, ако тя не се подчини. В някои случаи той изисквал жертвите му да включват по-малки братя и сестри или дори домашни любимци и предмети.