Във Франция два изтребителя Rafale се сблъскаха по време на тренировъчни полети. Инцидентът е станал в района между планинската верига Вогези и департамента Мерт и Мозел. Френският министър на отбраната Себастиан Лекорню съобщи това в мрежата X.

Сблъсъкът е станал по време на рутинни тренировъчни полети, провеждани от 3/4 Squadron Aquitaine, най-голямата единица на френските въоръжени сили, която обучава пилоти за сухопътни и морски варианти на изтребителя Rafale.

"Един от пилотите е открит и не е ранен. Издирването продължава. Бихме искали да благодарим на нашите въоръжени сили и жандармеристи, които участват в претърсването и защитата на територията", каза Лекорню.

В навечерието на инцидента изтребителите излетяли от авиобазата Сен Дизие Робинзон (BA113) и се насочили към района на маневрите. Местните жители също са забелязали изтребители Mirage 2000 в района на полета, което показва възможното участие на тези самолети в съвместни учения.

карта на францияЦял екран
Очаквано местоположение на сблъсък Снимка: Google Maps

След сблъсъка започна мащабна операция по търсене и спасяване с участието на местната жандармерия, пожарната и спасителните служби, националната горска служба и националната федерация на радиолюбителите.

До момента е открит един пилот, който е пострадал при твърдо кацане с парашут - продължава издирването на другите двама пилоти, които са били на борда на двуместния самолет.