На 4 септември те излязоха на терена на Стад дьо Франс. Мирей Нганга, която страда от увреждане на крака, се състезаваше в дисциплините тласкане на гюле и копие. Незрящият спринтьор Емануел Грас Муамбако имаше за цел да се класира за финала на 100 м, заедно със своя водач Шарън Виктор Лусанга.

Но тримата спортисти, единствените представители на Република Конго на Параолимпийските игри в Париж, са изчезнали, като от 5 септември никой не ги е виждал.

Те участваха в церемонията по откриването на 28 август, но отсъстваха от церемонията по закриването в неделя, 8 септември. Ден преди това, според прокуратурата в Бобини, служител на конгоанската делегация е съобщил за изчезването им на полицията, обяснявайки, че той не ги е чувал или виждал от четвъртък в селището на спортистите. За изчезването е образувано досъдебно производство. Извикана е полиция, която да се заеме със случая, пише френското издание LeMonde.

Хипотезата за доброволно изчезване не е изключена, въпреки че потенциалните смущаващи елементи на този случай не са отхвърлени.

Освен това, на 4 септември еритрейската делегация съобщи за изчезването на вицепрезидента на Еритрейския олимпийски комитет. Предишния ден той е напуснал селището на спортистите и оттогава не е бил виждан.

Подобно изчезване не се случва за първи път. Международните спортни състезания са възможност за някои спортисти или членове на делегации да напуснат страната си в търсене на по-добри условия за живот. Например на Олимпийските игри в Лондон през 2012 г. най-малко 82 спортисти решиха да останат в Англия.

Кубинският джудист Дейл Охеда, пък не дочака и откриването на Олимпийските игри в Париж. Неквалифицирана за състезанията, но дошла в Париж, за да помогне в подготовката на някои от колегите си, 31-годишната спортистка изчезнала преди церемонията по откриването.

След няколко седмици тя се появи отново във Валенсия, Испания, където е намерила убежище.

„Има много причини, които ме подтикнаха да направя този избор, но желанието да мога да се подобря като спортист и да чувствам, че мога да израствам, без да бъда спиранa, бяха някои от тези причини“, обясни спортистката в интервю.