Бившият британски премиер Борис Джонсън през март 2021 г. инструктирал военни лидери да планират нападение срещу фабрика в Нидерландия, където се произвеждат ваксини срещу коронавирус. Той пише за това в новата си книга с мемоари Unleashed, фрагмент от която е публикуван от Daily Mail.

Според Борис Джонсън тогава е имало два месеца на „безполезни“ преговори между Обединеното кралство и ЕС относно пет милиона дози от ваксината AstraZeneca, които са били съхранявани в склад в Лайден (Нидерландия). Бившият премиер бил разгневен от факта, че ваксината на AstraZeneca е разработена за първи път в Обединеното кралство с подкрепата на британското правителство, но е „отвлечена“ от ЕС. В резултат на това той се обърнал към военното ръководство.

Тогава британският заместник-началник на щаба на отбраната генерал-лейтенант Дъг Чалмърс му описва възможния вариант. Това може да стане чрез планиране на нападение с малки лодки - те ще прекосят Ламанша и след това ще пътуват през нодерландските канали до местоназначението си. Според военния обаче това не може да стане незабелязано и „ако ни разкрият, ще трябва да обясним защо всъщност нахлуваме в страната на дългогодишен съюзник в НАТО“.

„Тайно се съгласих с това, което всички те си мислеха, но не исках да кажа на глас: че всичко е лудост“, отбелязва Борис Джонсън в мемоарите си.

Припомняме, че Борис Джонсън подаде оставка на 7 юли 2022 г. Една от причините за уволнението му е посещение на парти в градината на резиденцията му на Даунинг стрийт. Впоследствие той го нарече "работно събитие", организирано от Консервативната партия, и се извини на обществеността.

Множеството скандали на Борис Джонсън, с които ще бъде запомнен от историята

Искат оставката на Джонсън, той отказва