Постоянните представители на ЕС единодушно решиха да започнат преговори с Албания за членство в ЕС на вчерашното си заседание в Брюксел. Стартът ще бъде даден на 15 октомври в рамките на междуправителствена конференция. 

На практика това означава разделяне на Албания и Северна Македония, уточняват дипломатически източници в Брюксел.

Според журналиста Николай Кръстев това е донякъде предизвестен сценарий, защото от няколко месеца се е работило в тази посока. "ВМРО-ДПНЕ" имат мнозинство, но не се съсредоточиха върху въпросите за решаване, а създаваха проблеми с България. Вината за разделянето на РС Македония от Албания е именно в ръцете на управляващата партия, която държи властта от три месеца. България няма вина, въпреки че в Скопие вече се говори така", коментира той.

Първите междуправителствени конференции, които поставиха началото на преговорите със Северна Македония и Албания, бяха през юли 2022 година, припомня "Нова".

Оттогава насам Европейската комисия извършва скрининг или проверка дали страните на практика са готови да започнат да преговарят като започнат да отварят преговорните клъстъри, които са 35 на брой. Вчера посланиците от ЕС решиха, че Албания е готова за това.