Европейската комисия поиска разяснение от България относно последните промени в закона за образованието, които забраняват "ЛГБТК+ пропагандата" в училищата. Европейският комисар по въпросите на равенството Хелена Далисент изпрати писмо до министъра на образованието Галин Цоков на 13 август, след като президентът Румен Радев одобри промените за обнародване. Министърът има две седмици да обоснове законовите промени.

7000 души искат президентско вето върху забрана на ЛГБТ пропаганда

По-рано този месец Народното събрание прие поправките, които забраняват дискусиите за сексуална ориентация и полова идентичност в училище. Сега Европейската комисия очаква отговора на София, за да определи дали тези промени нарушават правото на ЕС. Говорител на Комисията подчерта, че равенството и зачитането на основните права са основни ценности на ЕС, като добави, че Комисията се ангажира да се бори с дискриминацията срещу LGBTQ+ общността, включително в рамките на образователната система.

Поправките предизвикаха критики от правозащитни организации, а комисарят на Съвета на Европа по правата на човека Майкъл О'Флахърти изрази дълбока загриженост от закона, като призова българския президент да не го подписва. Въпреки международния натиск и протестите в България, президентът Радев подписа промените на 15 август. В момента Унгария е единствената страна-членка на ЕС с подобен закон, а Европейската комисия започна съдебна процедура срещу унгарското правителство за нарушаване на основните права на гражданите.

Съветът на Европа смутени от закона срещу ЛГБТ пропагандата в училищата