Европейската комисия ще отговори през юни на кандидатурата за членство в ЕС на разкъсваната от война Украйна - ключова стъпка преди въпросът да бъде разгледан от държавите-членки, заяви нейният председател Урсула фон дер Лайен.

В съобщение в Туитър тя заяви, че е разговаряла с украинския президент Володимир Зеленски и очаква с нетърпение да получи отговорите на украинския въпросник за членство.

"Комисията на ЕС ще се стреми да представи становището си през юни", добави тя.

Джонсън: Украйна няма изгледи за членство в НАТО

През април Фон дер Лайен посети Киев, за да покаже солидарност с Украйна, и се съгласи, че Брюксел ще разгледа дългогодишната амбиция на Украйна да се присъедини към блока, информира Нова. Официалното приемане на страната за кандидат ще бъде решение на 27-те държави-членки на ЕС, действащи въз основа на експертни съвети от Комисията на Фон дер Лайен, която ще наблюдава сложния и потенциално дълъг процес на присъединяване.

Преди да бъде приета за член на ЕС, Украйна ще трябва да покрие строги стандарти в областта на управлението, борбата с корупцията и прилагането на принципите на правовата държава.