Още преди нахлуването на Русия в Украйна, доставките на оръжие за Европа рязко нараснаха. От 2017 до 2021 г. нивото на въоръжение по света е нараснало с 19% в сравнение с предходните пет години. Това доказва ново проучване на Стокхолмския международен институт за изследване на мира (Sipri).

В същото време покупките на оръжия с голям калибър в света спаднаха с 5%. Въпреки това, нивото на въоръжение се различава в различните части на света. „Сериозното влошаване на отношенията между повечето европейски държави и Русия е важен двигател за растежа на европейския внос на оръжие“, казва изследователят на Sipri Питър Весеман пред bild.de. Това важи особено за държави, които не могат да задоволят нуждите си за сметка на собствената си военна индустрия.

Към днешна дата Обединеното кралство, Норвегия и Холандия се считат за най-големите вносители на оръжие в Европа. Институтът е уверен, че и други европейски страни значително ще увеличат вноса на оръжие през следващото десетилетие. Много държави вече са направили поръчки за големи оръжия, особено бойни самолети, от Съединените щати. Например Германия планира да закупи изтребители F-35 от американския производител Lockheed Martin като заместител на остарелите Tornado. Според вътрешен човек става дума за 35 машини.

Сред петте най-големи износители на оръжия в света - САЩ (39% от износа - номер едно в света) и Франция (11%, трето), увеличиха значително дела си в износа през последните години. Русия винаги е била на второ място по износ на оръжие (19%), но страната регистрира спад в продажбите с 26% спрямо периода 2012-2016 г.

Китай (4,6%, четвърто място) и Германия (4,5%, пето място) запазиха позициите си в класацията, но и делът им на износа падна. Износът на китайско оръжие е спаднал с 31% спрямо 2012-2016 г., а на немско - с 19%. Сред страните, на които Германия доставяше оръжие, бяха Египет, Израел, Саудитска Арабия и Южна Корея.

Според института Сипри Азия-Океания е регионът с най-голям внос на оръжие през последните пет години. Регионът представлява 43% от световните доставки на оръжие и шестте най-големи вносители (Индия, Австралия, Китай, Южна Корея, Пакистан и Япония). Като цяло трансферите към региона леко намаляха напоследък (-4,7%).

Превод: GlasNews