Френските гласоподаватели излязоха масово на втория тур на парламентарните избори в неделя, който може да остави крайнодясната партия Национално обединение (RN) като най-силната сила, сериозно подкопавайки авторитета на президента Еманюел Макрон. Междувременно Париж се готви за безредици: бутиците и ресторантите покриват прозорците си с дървени щитове. 

Според френското вътрешно министерство избирателната активност на изборите е била 59,71% към 17:00 ч. спрямо 38,11% по това време на втория тур на гласуването през 2022 г. Това беше най-високата следобедна избирателна активност от 1981 г. насам, според социолозите Harris Interactive и Ipsos, което отразява силния обществен интерес към избори, които имат поляризирани политически възгледи.

И двете агенции прогнозират крайната избирателна активност да бъде около 67%, ниво, невиждано от 1997 г., пише Reuters.

Последните проучвания на общественото мнение прогнозираха, че RN ще спечели мнозинство от местата в Националното събрание, но прогнозираха, че може да не спечели абсолютно мнозинство.

Ако националистическата, евроскептична партия RN наистина спечели мнозинство, това ще доведе до формирането на първото крайнодясно правителство на Франция след Втората световна война и ще предизвика шок в Европейския съюз в момент, когато популистките партии засилват подкрепата си в целия континент.

Гласуването приключва в 18:00 часа в по-малките градове и в 20:00 часа в големите градове. Социологите ще представят първоначални прогнози въз основа на предварителни преброявания от извадка от избирателни секции в 20 часа.

Макрон свика предсрочни избори, след като кандидатурата му беше смазана от RN на изборите за Европейски парламент миналия месец, в ход, който очевидно има за цел да обърка съперниците му в законодателните избори. Гласуването противопоставя центристкото правителство срещу опозиционните движения.

Проучванията на общественото мнение прогнозират, че кандидатурата на Марин Льо Пен ще се окаже доминираща сила, тъй като избирателите наказват Макрон за кризата с разходите за живот и липсата му на контакт с хората, изправени пред трудностите.

Въпреки това изглежда малко вероятно RN да достигне целта от 289 места, което веднага ще даде на 28-годишното протеже на Льо Пен Джордан Бардела поста на министър-председател с работещо мнозинство.

Льо Пен, избори във Франция, БарделаЦял екран
Предизборен плакат за Марин Льо Пен и Джордан Бардела Снимка: Getty Images

Прогнозираната преднина на крайната десница намаля, след като центристкият алианс "Заедно" на Макрон и левият Нов народен фронт (NPF) оттеглиха десетки кандидати от тристранните състезания във втория тур в опит да консолидират вота срещу RN.

„Франция е на ръба на пропастта“, каза Рафаел Глюксман, член на Европейския парламент, който ръководи френската левица на изборите за Европейски парламент миналия месец, пред радио France Inter миналата седмица.

Политическото насилие се увеличи рязко по време на триседмичната кампания. Министърът на вътрешните работи Джералд Дарманин каза, че властите са регистрирали повече от 50 физически атаки срещу кандидати и активисти.

Партията RN, която отдавна е парий за мнозина поради своята расистка и антисемитска политика, разшири подкрепата си отвъд традиционната си база по крайбрежието на Средиземно море и деиндустриализирания север, залагайки на гнева на избирателите към Макрон заради ограничените бюджети на домакинствата, проблеми със сигурността и имиграцията.