Италия е домакин на 50-ата юбилейна среща на страните от Г-7. Сред акцентите в разговорите ще бъдат войната в Украйна и конфликтът в Близкия изток. Вече е известно, че лидерите на Г-7 са договорили помощ за Киев в размер на 50 млрд. долара за Киев, чрез използване на замразени руски активи. Президентите на САЩ - Джо Байдън и на Украйна - Володимир Зеленски ще подпишат споразумение за сигурност между двете държави.

Войната в Украйна, конфликтът в Близкия изток, миграцията, изкуственият интелект и енергетиката, предизвикателствата в Африка. Това са част от темите, за които ще разговарят лидерите на Италия, Германия, Франция, Великобритания, Канада, САЩ и Япония. Към Г-7 се присъединяват и ръководителите на още 12 държави и 5 големи организации. Домакин на срещата е премиерът на Италия - Джорджа Мелони, която посреща политици и дипломати в луксозния курорт Борго Еняция. Френски представители потвърдиха, че лидерите на Г-7 са се договорили да предоставят на Украйна 50 млрд. долара чрез използване на замразени руски активи.

Специален гост на форума ще бъде президентът Володимир Зеленски. Украйна и САЩ ще подпишат 10-годишно споразумение за сигурност между двете държави. В него обаче изрично се подчертава, че американски войски няма да бъдат ангажирани пряко със сигурността на Украйна. Пактът предвижда дългосрочна подкрепа за Киев. Но за разлика от НАТО, не обвързва САЩ с изискването за отговор, ако Украйна бъде нападната, се казва в публикация на "Вашингтон пост". Очаква се Великобритания да обяви нова финансова помощ за Украйна на стойност около 310 милиона долара. Средства ще бъдат използвани най-вече в хуманитарната сфера и за възстановяване на енергийната мрежа на Украйна, тежко пострадала от руските атаки.

За първи път във форум на Г-7 ще участва главата на Римокатолическата църква. Папа Франциск ще се включи в панела за изкуствения интелект. Мерките за сигурност в района на курорта са драконовски. Като основно наблюденията на периметъра се води от кораб, акостирал на пристанището в Бриндизи.

"Говорим за около 5000 екипа, към които са прикрепени представители на Гражданска защита и медицински работници. Защото област Пулия е подготвила и здравен план. Няма да преувелича, ако кажа, че общият брой на допълнително изпратените доброволци и служители на Гражданска защита e около 10 000 екипа", заяви Уиджи Карневале, комисар по сигурността на Бриндизи.
За сигурността на световния политически елит се грижат включително водолази.

А предприемчив собственик на заведение за сладолед е измислил седем нови вкуса на сладкото изкушение - по един за всеки от лидерите на Г-7.