Германия не възнамерява да изпраща повече тежка военна техника в Украйна, с изключение на вече обявеното. Това съобщава "Билд", позовавайки се на документи на министерството на отбраната. Това означава, че след доставката на 18 танка Leopard 2 няма да има други, въпреки че Бундесверът разполага с около 300 такива танка, съобщава украинската медия Униан.

Същите планове важат и за други видове техника като бойни машини на пехотата, бронетранспортьори и самоходни гаубици.

"Министерството на отбраната на Германия не вярва, че Украйна ще може да започне контранастъпление в близко бъдеще, за да освободи своите територии", се допълва в текста на германския вестник.

По време на европейската си обиколка Зеленски представи "Плана за победа" и две основни искания, включително тези, отправени към германския канцлер Олаф Шолц.

Първото искане се отнася до разрешение за използване на западни оръжия срещу стратегически цели в Русия, за което Украйна се нуждае от повече доставки на оръжия с голям обсег, като системите Storm Shadow от Великобритания, френската Scalp EG и германската Taurus, пише Труд.

Второто искане се отнася до ускоряване на процедурата за приемане в НАТО.

Тези искания не бяха посрещнати с ентусиазъм в Берлин и Шолц не ги отхвърли категорично, но и не даде положителен отговор.