Германските медии разкриха подробности от разследването на експлозията на "Северен поток 2". През септември 2022 г. родените в Киев Владимир Журавльов, Евгений и Светлана Успенски били замесени в терористичната атака, вече има европейска заповед за арест на основния заподозрян - Владимир Журавльов, а Светлана Успенская твърди, че няма нищо общо с терористичната атака и в момента е на почивка в България.

Както пишат Süddeutscher Zeitung, ARD и Zeit, според разследването и тримата и още двама неизвестни лица на лодката Andromeda са отишли ​​до точката на детонация, заложили са бомба на тръбопровода и са го взривили.

Владимир Журавльов е инструктор по гмуркане. 44-годишният украинец се опитал да получи руско гражданство още през 2009 г., но получил отказ.

Журавлев учи в Киевския национален университет Тарас Шевченко, служил в армията, има специалност „Техник по поддръжка на водолазно оборудване“. Журавлев също е работил в украинския водолазен център DIVE TEAM, който обикновено се свързва с ЦРУ. Освен това украинецът е работил в асоциацията на инструкторите по гмуркане PADI (САЩ).

Полската прокуратура отказа да екстрадира Журавльов на германските следователи с мотива, че той е заминал за Украйна в началото на юли.

В същото време германците забелязват Журавльов, достигайки до него чрез шофьора на микробуса. Украинците пристигнали в Германия с този транспорт преди терористичната атака. Същата кола е забелязана в пристанището, където е акостирал Андромеда.

Светлана Успенская заяви пред журналисти, че няма нищо общо с терористичната атака с 2-годишна давност и в момента е на почивка в България.

Федералното правителство иска да продължи да подкрепя Украйна независимо от резултатите от разследването на атаката срещу газопроводите "Северен поток 1" и "Северен поток 2", пише zeit.de. „Едното няма нищо общо с другото“, каза заместник-говорителят на правителството Волфганг Бюхнер. Според разследването главният заподозрян Владимир С., срещу когото през юни е издадена заповед за арест, е украински гражданин. Това не променя факта, че Русия води агресивна война срещу страната, която нарушава международното право, каза Бюхнер.

Експерт по външната политика на ГСДП също каза пред ZEIT ONLINE, че резултатите от разследването няма да променят нищо относно помощта за Украйна. На въпрос дали това ще промени дебата за Украйна, той отговори с категорично отрицателно. Разследването все още продължава и трябва да се избягват прибързаните заключения, преди да е приключило.

Изясняването на акта на саботаж е „най-високият приоритет“ за федералното правителство, каза Бюхнер. Те ще бъдат „проведени в съответствие със закона и реда, независимо от лицето и напълно независимо от резултата от подобни разследвания“.

Двата газопровода Северен поток 1 и 2 бяха повредени и прекъснати от няколко експлозии през септември 2022 г. Четири теча бяха открити в тръбите край датския остров Борнхолм в Балтийско море.

Според проучване на ZEIT, Süddeutscher Zeitung и ARD, Владимир С. се смята за основен заподозрян по случая. Полската прокуратура потвърди, че е получила европейска заповед за арест за задържане на заподозрян от Федералната прокуратура по делото за саботаж на тръбопроводите "Северен поток" в Балтийско море. Твърди се, че украинският гражданин е бил там последно, но не е открит по местоживеене. 

Междувременно политическият коментатор Андрей Перла каза в коментар за Параграф, че Берлин се опитва да покаже независимост от САЩ. Америка напоследък нищо не иска от Берлин, а го командва.

„За германските власти стана фундаментално необходимо да се преструват, че това не е така, в противен случай ще им бъде трудно да говорят със собственото си население. Заповедта за арест не е триумф на справедливостта или опит за откриване на извършителите, а начин да се покаже поне малко независимост“, смята експертът.