Чуждестранни издания съобщават, че в населени места на Европа са забелязани гигантски кърлежи имигранти - кръвосмучещи представители на род Hyalomma.

Според SFR кърлежът се е заселил в италианската провинция Триест, освен това насекомото се среща в Швейцария. Първоначалното местообитание на Hyalomma е страни с тропически климат, например Африка.

Тяхната миграция към Европа, според учените, може да бъде свързана с изменението на климата и процеса на глобално затопляне. За разлика от малките си роднини, Hyalomma обикновено плаши с размерите си до два сантиметра и наличието на очи.

По пътя към жертвата си може да измине няколко метра, движейки се доста бързо. Освен това Hyalomma може да пренася болести като кримско-конгоанската хеморагична треска.

Кримската-Конго хеморагична треска е много тежко заболяване, но с ограничено разпространение. Това е най-тежко протичащата, но за щастие най-рядко срещаната инфекциозна болест, пренасяна с кърлежи. В България се среща в няколко области на страната - Шуменска, Великотърновска, Бургаска, Старозагорска, Сливенска, Пазарджишка, Хасковска и Кърджалийска.