Държавите членки на ЕС дадоха окончателно одобрение на ключова мярка в областта на биоразнообразието - закон за възстановяване на природата в целия съюз.

Тази мярка идва, след като австрийският министър на климата Леонор Гевеслер се противопостави на своя канцлер, за да я подкрепи, предаде АФП.

Това даде на закона необходимата подкрепа с мнозинство, за да бъде приет, потвърди Белгия, която е ротационен председател на ЕС. Австрийският канцлер Карл Нехамер обяви решението ѝ за "незаконно".

Консерваторите разкритикуваха законопроекта, който разгневи някои европейски земеделски производители.

На 16 юни Гевеслер, която е член на Зелените, посочи, че ще гласува в подкрепа на законопроекта, надделявайки над коалиционния партньор на партията си - управляващата консервативна Народна партия (OeVP), която е против него.

Нехамер, член на OeVP, каза преди гласуването в ЕС, че правителството ще подаде жалба в Съда на Европейския съюз, ако Гевеслер продължи да гласува със "за".

"Австрия трябва да се придържа към вече договорения си вот. Снощи федералният канцлер Карл Нехамер информира белгийското председателство на Съвета (на ЕС), че одобрението на федералния министър Гевеслер за пренасочването на ЕС ще бъде незаконно", се казва в изявление на канцеларията.

Белгийският министър на околната среда Алейн Марон, който председателстваше на заседанието отхвърли спора като "вътрешно противоречие в Австрия".

"Гласуването се извършва от министрите около масата и в залата. И в това няма никакво съмнение. Това е начинът, по който се работи", каза той пред репортери, когато пристигна за заседанието.

Гевеслер заяви, че решението ѝ да подкрепи законопроекта е законно.

"Дълбоко съм убедена, че днес е денят за действие... Това е решителен ден за природата и нашата планета в Европа", каза тя пред репортери преди гласуването.

Спорът между Нехамер и Гевеслер е най-сериозното разногласие, откакто Народната партия и Зелените влязоха в нелека коалиция през 2020 г., и идва преди националните избори, насрочени за септември.

През февруари законодателите на ЕС дадоха окончателно одобрение на законопроекта, преодолявайки опитите на консерваторите да го торпилират.

Правилата са централна част от амбициозните екологични цели на ЕС в рамките на "Зелената сделка", но някои селскостопански работници твърдят, че те застрашават техния поминък.

В законодателството се казва, че 27-те държави-членки на ЕС трябва да въведат задължителни цели за възстановяване на поне 20 % от деградиралите сухоземни и морски екосистеми на блока. По-специално това важи за тези с най-голям потенциал за улавяне и съхранение на въглерод и за предотвратяване и намаляване на въздействието на природните бедствия.

Според Европейската комисия: "Природата в Европа е в тревожен упадък, като повече от 80% от местообитанията са в лошо състояние. Възстановяването на влажните зони, реките, горите, пасищата, морските екосистеми и видовете, които те приютяват, ще помогне".