Френска ферма, разположена близо до град Реймс, само на около 130 км от Париж, стана жертва на необичайна, но много сериозна кражба - крадци са отмъкнали охлюви на стойност около 104 000 долара, използвани за приготвянето на прочутото френско ястие ескарго.
„Предстоят ни най-натоварените седмици в годината... Затова това е истински шок и тежък удар за целия ни екип“, написаха от фермата L’Escargot Des Grands Crus в публикация във Facebook.
Франция все още се възстановява от скандала около кражбата в Лувъра, извършена посред бял ден, която постави под съмнение сигурността в страната. А сега - нов удар, макар и по-необичаен.
На пръв поглед селските ферми не изглеждат като „ценни мишени“, каквито са музеите, но моестната ресторантьорска сцена е един от най-силните икономически сектори, а страната посрещна 100 милиона туристи през 2024 г., превръщайки се в най-посещаваната държава в света.
Все пак, въпреки домакинството на Летните олимпийски игри през 2024 г., ресторантьорският бранш отчете спад през летния сезон, което обезпокои анализатори и експерти.
Фермата L’Escargot Des Grands Crus обяви, че от склада ѝ са били откраднати както пресни, така и замразени охлюви, като се прави всичко възможно да се възстановят загубите преди коледния сезон.
„Цял щанд с готова продукция беше задигнат, както и суровините от лабораторията ми“, обяснява управителят Жан-Матьо Доверн пред Franceinfo.
Той допълва, че кражбата включва около 450 кг охлювско месо – количество, достатъчно за приготвянето на 10 000 порции ескарго.
Според разследването, крадците са прерязали оградата около имота, разбили входната врата с лост и унищожили сензорите за сигурност.
„Изключително странно е - задигнаха сурови охлюви. Това подсказва, че става дума за много добре организирана мрежа“, казва още Доверн пред Le Parisien.
Откраднатите охлюви са били предназначени за доставки до ресторанти, включително звездния Michelin ресторант Les Crayères в Реймс, както и до деликатесни магазини и частни клиенти, съобщава BBC.
Ескарго се приготвя традиционно с чесново масло и вино, като месото се изважда от черупките. Някои готвачи обаче предпочитат да ги сервират в черупките, за да може клиентът сам да извади охлюва.
Всяка година французите консумират около 14 300 тона охлюви, но 95% от тях са внос, пише The Independent.
Прочетете още
- 17:56 ПП внасят вот на недоверие в петък, готвят още по-голям протест другата седмица
- 15:00 Пиянска логика: Не ми се лежи в затвора, каза дамата, след като се озова на земята
- 10:59 Със 7 месеца стаж: 18-годишна навлезе в насрещното, заби се в камион ВИДЕО
- 19:00 Съпруга изчезва мистериозно в Силистра, мъжът й моли за помощ