След месец и половина издирване италианските власти успяха най-после да стигнат до самоличността на шофьора на тир, който наложил с ремък мигрантите от Еритрея, скрили се в камиона му. Става въпрос за 57-годишен българин. Действието се развило на 15 юли на паркинг във Вентимиля, до границата с Франция, където тировете престояват в очакване на преминаването й. Шофьорът използвал като „оръжие" ремък със стоманени краища, с който се привързва и фиксира натоварената стока на камиона.

Случаят предизвика вълна от възмущение в Италия. Видеото, заснето от друг водач на камион, показва как шофьор на тир бие с ремък младите жени, скрили се в него. Сред тях има и бременни. Кадрите бяха публикувани в социалните мрежи и във всички национални медии и телевизии, и за кратко време достигнаха стотици хиляди гледания. Всички се възмутиха на жестокостта, с която мъжът налага ядосано мигрантите, които се скрили в тира в опита си да преминат границата. Така шофьорът ги принудил да слязат. Според италианските медии в нощта преди насилието въпросната група мигранти потърсила помощ в център на благотворителната организация „Каритас" и преспали в него. Той се намира до жп гарата на Вентимиля и е единственото място за оказване на помощ на мигрантите.Много от тях след това се опитват отчаяно да преминат границата с Франция, използвайки всички възможни превозни средства.

След ударите, нанесени от шофьора на тира, жените се върнали в центъра и разказали за случилото се.

Италианските власти започнаха разследване по случая и се опитаха да достигнат до въпросния шофьор по номера на камиона му, който не се разчита добре на заснетото видео. Въпреки това благодарение на кадрите и на помощта на Интерпол магистратурата на град Империя успя да разбере самоличността на водача. Оказа се, че става въпрос за 57-годишен българин,който трябвало да потегли от въпросния паркинг, но не към Франция, а към България, тъй като се връщал от пътуване от Испания. След серия от препятствия разследването стигна до следите на българина, който междувременно напуснал фирмата, за която работел, тъй като видеото с неговия образ обиколи социалните мрежи и в чужбина, пише 24 часа.

Въпреки че на кадрите не се вижда добре номерът на колата, полицията на Вентимиля успя да го „разкодира" благодарение на иновативни технологии.

Сега се обмислят евентуални действия срещу шофьора от страна на италианското правосъдие.