Европейският парламент поиска да стане задължително евродепутатите да бъдат обучавани за борба със сексуалния тормоз.

Изразявайки съжаление, че настоящите мерки срещу сексуалния тормоз не са достатъчно силни, евродепутатите, които се събраха в Страсбург на пленарна сесия, настояха по-специално за въвеждане на задължително обучение по въпроса за борбата срещу сексуалния тормоз за всички депутати възможно най-скоро и от началото на мандата им.

 В случай на отказ от участие в обучението, може да се обмислят санкции.

Отнасяйки се в по-общ план до последиците за евроинституциите от движението #MeToo, текстът, който беше активно дискутиран, по-специално във връзка със задължителния характер на обучението, накрая беше приет с голямо мнозинство от 516 гласа "за" , 86 "против" и 75 въздържали се.

В Европарламента не за пръв път се обсъжда задължително обучение, но досега неговият управителен орган залагаше на доброволността, предава "24 часа".

Очевидно, доброволните мерки са недостатъчни, заяви австрийската евродепутатка социалдемократ Евелин Регнер, като посочи, че само една четвърт от членовете на Европарламента са участвали в едно от тези основни обучения.

Да, #MeToo промени много неща, но недостатъчно. Дори тук, в Европарламента, проблеми се подминават с мълчание а спешните мерки, които трябва да бъдат взети, още не са изпълнени, подчерта германската евродепутатка от "Зелените" Тери Райнтке.