Ако сте мечтали да притежавате дом в живописната провинция Тоскана, но винаги сте били отблъсквани от високата цена на недвижимите имоти, сега е вашият шанс да превърнете тази мечта в реалност. Регионалните власти в Тоскана предлагат финансова подкрепа до 30 000 евро на желаещите да се преместят в планински градове с намаляващо население.  

Условия на програмата и кой може да кандидатства

Програмата има за цел да се справи с демографската криза в селските райони на Италия, където много градове и села са опразнени, тъй като жителите се преместват в по-големите градове в търсене на работа, пише Euronews. Съгласно новата инициатива Mountain Residence 2024 кандидатите могат да получат между 10 000 и 30 000 евро за закупуване на жилище в тоскански планински град с население под 5000 души. В областта има 119 такива града.

Финансовата подкрепа покрива до 50% от разходите за закупуване и обновяване на недвижими имоти.

„Тосканските планини са райони с уникална красота със села, които трябва да бъдат преоткрити и които страдат от обезлюдяване“, казва Стефания Сакарди, вицепрезидент на регион Тоскана. Тя отбелязва, че решението да живеят в тези общности е предизвикателство и възможност, особено за младите хора, и дава шанс за нов житейски избор.

Кой има право да получи грант?

За да получите субсидия, трябва да отговаряте на редица условия:

Кандидатите трябва да са граждани на Италия, друга държава от Европейския съюз или граждани на страни извън ЕС, но да имат разрешение за пребиваване в Италия за най-малко 10 години.

Те трябва да са регистрирани като жители на италиански град или населено място, но да не живеят в планински район, според класификацията на италианския Национален статистически институт.

Заявленията за програмата се подават чрез онлайн формуляр на уебсайта на регион Тоскана и трябва да бъдат подадени до 13:00 централно европейско време на 27 юли.

Така че, ако мечтаете да живеете в живописна Тоскана и сте готови за предизвикателство, това предложение може да бъде вашият шанс за нов етап от живота в една от най-красивите части на Италия.

Превод: GlasNews