В Лондон се появи нова творба на известния уличен художник Банкси. Графитът изобразява коза, балансираща върху зидарията на външната стена на къщата. Банкси вече потвърди, че е нарисувал козата, като публикува снимка в своя Instagram.

Козата с камъни, падащи от копитата й, е изобразена близо до моста Кю в Западен Лондон, пише Daily Mail.

Художникът, известен с работата си с политическа тематика, потвърди присъствието на тази творба на страницата си в Instagram и имаше много спекулации за нейното значение.

26-годишната учителка по рисуване Амбър Дофман забеляза публикацията на художника в Instagram и веднага разпозна местоположението й, след което се втурна да я намери.

„Видях публикацията му в Instagram 40 секунди след като се появи и веднага разбрах къде е произведението. Затова се качих в колата и се втурнах там. Бях там 15 минути след като той публикува в Instagram и боята все още не е изсъхнала“, написа момичето. Тя призна, че е писала на Банкси от години и само преди няколко месеца му е изпратила имейл с молба да дойде в Западен Лондон. И сега мечтата й се сбъднала.

Нови графити на Банкси, кой е Банкси, графити на БанксиЦял екран
Новите графити на Банкси Снимка: banksy.co.uk

„Той е моят идол и причината, поради която станах учител по рисуване. Аз съм изключително вдъхновена от Банкси. Надявам се новото му произведение да бъде покрито с плексиглас, преди някой да го съсипе“, каза Амбър.

Оказа се, че близо до моста Kew Bridge, където се появиха новите графити на Banksy, има улична камера, но художникът я преместил, за да не бъде заснет на видео. Така успя отново да остане анонимен.

Таблоидите обаче вярват, че Робин Гънингам, ученик на държавно училище в Бристол, се крие под прикритието на Банкси.

Твърди се, че истинската самоличност на Банкси е разкрита в разследване на Mail On Sunday през 2008 г. Известният уличен артист е Робин Гънингам. Вестникът публикува снимка, направена в Ямайка през 2004 г., показваща мъж с торба със спрей боя в краката му. Г-н Гънингам е идентифициран на снимката.

БанксиЦял екран
Банкси Снимка: banksy.co.uk

Смята се също, че Банкси е творил под псевдонима Robin Banks и е споменат като "Rob" от DJ Goldie в интервю от 2017 г. за подкаста на Distraction Pieces.

Неговата репутация се основава на популярността на неговото характерно изкуство в публичните пространства по света.

Негови колекционери са десетки знаменитости, включително Брад Пит, Анджелина Джоли и Кристина Агилера, а творбите му се продават за стотици хиляди лири.