Военното натрупване на Русия представлява нарастваща опасност за западните страни. Това заяви пред Tagesspiegel висшият военен служител в Германия, генералният инспектор на Бундесвера Карстен Бройер.

„Виждаме руската армия да се насочва на запад“, каза Бройер.

Той е убеден, че след пет-осем години руските въоръжени сили ще бъдат оборудвани така, че да могат да атакуват територията на НАТО.

Той цитира собствения си анализ, разузнавателна информация от тайните служби и съюзническите сили и изявления на руския президент Владимир Путин като основа за своите оценки.

"Руската армия произвежда между 1000 и 1500 допълнителни танка всяка година. Петте най-големи европейски държави-членки на НАТО имат само половината от тях", каза Бройер, добавяйки, че самият Бундесвер разполага с около 300 бойни танка.

Той отбеляза, че негова работа е да мисли за най-лошия сценарий. И Германия трябва да бъде готова за такава възможност до пет години.

В същото време Карстен Бройер даде да се разбере, както пише Tagesspiegel, че не вижда признаци, че ако Доналд Тръмп бъде преизбран за президент на САЩ, Вашингтон ще обърне гръб на Европа във военно отношение. Той предполага, че Доналд Тръмп ще "разбере стойността на НАТО".

„Тръмп даде да се разбере, че трябва да укрепим европейския стълб на алианса и да поемем по-независима роля от Съединените щати, като се има предвид агресивната война на Русия“, каза Бройер, отбелязвайки, че с отдалечаването от предизборната кампания огромната добавена стойност на алианса ще стане по-ясна за американския политик.

Припомняме, че по време на президентския си мандат Доналд Тръмп заплаши да изтегли САЩ от НАТО. Той също многократно е критикувал страните, които са членки на Северноатлантическия алианс, заради недостатъчните им разходи за отбрана.