Глобалната несигурност и честите съкращения на работни места поставят в затруднено положение всички служители по света.

В същото време нарастващите разходи за живот правят още по-важно за тях да се задържат на настоящата си работа, дори ако понякога тя е твърде стресираща.

Компанията за искове за обезщетения при трудови злополуки Claims.co.uk представи доклад, в който посочва най-стресиращите професии в Обединеното кралство. За изготвянето му са използвани данни на правителството, предоставени от Изпълнителната агенция по здравеопазване и безопасност (HSE).

Предоставена е информация за самооценката на степента на депресия, стрес и тревожност, за които респондентът счита, че е отговорна най-вече настоящата или последната му работа.

На базата на тази информация е установено, че полицаите са най-стресирани в Обединеното кралство, а социалните работници и специалистите по социални грижи и жилищно настаняване също се чувстват по подобен начин. Почти един на всеки 50 души казва, че работата оказва отрицателно въздействие върху психичното му здраве.

„Констатациите разкриват длъжности в Обединеното кралство, които оказват вредно влияние върху психичното здраве на служителите. Фактори като дълги часове труд, големи отговорности и роли, свързани с обществеността, допринасят значително за отрицателното въздействие върху психичното здраве.

Насърчаването на редовни почивки, предлагането на ресурси за психично здраве и открита комуникация могат да помогнат на служителите да управляват психичното си здраве по-ефективно.“, заяви говорител на Claims.co.uk.

„Гъвкавата организация на работа (когато е възможно) и достъпът до програми за благополучие също са стъпки, които могат да окажат въздействие за намаляване на свързаните с работата или предизвиканит от нея проблеми с психичното здраве.“, допълва той.

В Европа проучване на Lepaya, компания за обучение, в Нидерландия, Белгия, Обединеното кралство и Германия, показва, че две трети от служителите са подложени на стрес. Образованието и здравеопазването са двата сектора, в които той е най-голям.

В някои случаи стресът на работното място се дължи на факта, че границите между работата и личния живот стават все по-неясни, отчасти поради нарастването на дистанционната работа.

Тод Дейвисън, генерален директор на застрахователна компания Purbeck Personal Guarantee Insurance, коментира в проучване на YouGov:

„За някои хора пълното изключване не е избор. Това важи особено за малките компании, с които работим – ако имате страст към работата си, тя няма да спре в 17 ч. или в началото на отпуската.“

Проучването на Lepaya установява, че 56% от служителите в Нидерландия се определят като стресирани, заедно с 67% в Белгия. Около 70% от служителите в Обединеното кралство също са заявили, че са стресирани, както и 71% от служителите в Германия.

В Германия образованието, автомобилостроенето, здравеопазването, обществените услуги и финансите са едни от най-стресиращите сектори за работа.

Служителите в Нидерландия също са посочили здравеопазването, образованието и обществените услуги като едни от най-стресиращите, както и ресторантьорството и работата в сферата на информацията и комуникациите.

В Обединеното кралство, освен работата в полицията, социалната сфера, социалното осигуряване и жилищното строителство, за едни от най-стресиращите се смятат и професиите на медицинските сестри. Работата в сферата на образованието също попада в тази категория, като засяга преподавателите в началното, средното и висшето образование.

Работата в сферата на човешките ресурси и административната работа в националното правителство също са с високи нива на стрес.

Според 29% от нидерланските служители, анкетирани от Lepaya, самите те са основно отговорни за решаването или предотвратяването на високите нива на стрес на работното място. Това мнение е подкрепено от 47% от белгийските служители,49% от британските и 51% от германските.

Въпреки това около 57 % от нидерланските служители разкриват, че биха искали да получават повече подкрепа от работодателите за справяне със стреса, а 57 % от германскитесмятат същото. 67% от белгийските и 65% от британските също са съгласни с това.

„Предотвратяването или справянето със стреса, свързан с работа, може да донесе значителни ползи за служителите, като подобри преживяването им на работното място и цялостното им здравословно състояние; а също и за работодателите, включително повишаване на производителността, намаляване на отсъствията и намаляване на текучеството на персонала.“, коментира главният изпълнителен директор на HSE Сара Албън.

Лондон и Амстердам са с най-висок риск от професионално прегряване
Според проучване на Instant Offices, в което се подчертава, че 91% от британските работници са се сблъскали с „висок или екстремен“ стрес през изминалата година, Лондон е на първо място сред най-изтощените градове в Европа. Около 20 % от британските служители е трябвало да си вземат отпуск поради последиците от стреса за психичното здраве.

Проучването се базира на броя на търсенията в Google за усещането за бърнаут, включително бърнаут на работното място.

В Лондон е имало 2 240 търсения в Google месечно по теми, свързани с бърнаут. Други европейски градове, като Амстердам и Берлин са съответно с 520 и 420 търсения в Google по тези теми на месец.

Някои от основните причини за високите нива на стрес, които понякога могат да доведат до прегряване, са голямото натоварване, както и увеличаването на броя на неплатените задачи. Редовната работа с твърде много неплатен извънреден труд също допринася, както и чувството за изолация на работното място, пише profit.

По същия начин притесненията относно сигурността на работата и съкращенията са причина за силен стрес, както и приемането на повече платена работа поради финансови съображения. В някои случаи тормозът от страна на колегите също значително повишават нивата на стрес.

Признаците на професионално прегряване включват затруднена концентрация, загуба на цели, понижено чувство на гордост от работата и загуба на мотивация, умора, неудовлетвореност, необяснимо главоболие и промени в апетита и навиците за сън, допълва Euronews.