Цените на продуктите за великденската трапеза е много важна тема и за съседите ни в Гърция. Каква е цената на козунаците, яйцата и агнешкото месо в южната ни съседка и колко ще струва потребителската кошница на едно семейство в гръцкия град Серес например.
С около 20% повече средства в бюджета си е предвидила Галя Иванова, която живее в Северна Гърция повече от 30 години. Поскъпване има на всичко, пресмята тя, но то е за сметка на качеството:
"Яйцата варират от 30, 40, 50 цента на яйце. Предимно тези биологичните са 50 цента… Козунаците - най-хубавите са по 9 евро, дори 10, агнешкото например, е 15 евро на килограм, преди Великден да е 13,90… Едно 100 евро е наложителни, до 100 евро да вземеш агне, козунаци, те взимат и хубави цветя."
Хриса – жител на Солун: "Цените са сравнително добри спрямо Европа. Има увеличение, виждам, усеща се от хората. С майка ми пазарувахме онзи ден и си пазим бележките от миналата година на телефона, видяхме, че за същите неща сме дали с около 15 евро повече, но е нормално. Животът поскъпва."
Въпреки поскъпването, което отчитат повечето жители на Серес, според търговци, цените са същите като миналата година.
Евдокия Агапауло – собственик на пекарна и магазини за сладки изделия в Серес, каза за БНТ: "Имаме всякакъв вид козунаци, почват от 5 евро и стигат до 15 евро. Зависи кой какво търси, цените не са се променяли от години. Работим с един и същи продукти и не променяме цените и качеството."
Очакванията са цените на основните хранителни продукти в Гърция да се задържат и в следващите месеци. Причината е спадът на цените на горивата.
Прочетете още
- 13:00 Кой е Марин Дринов и защо улици в много наши градове носят името му
- 12:00 Три зодии, чийто живот ще се промени на 180 градуса до края на април
- 10:00 Майка и дъщеря от Раковски живеят в нечовешки условия, да им помогнем!
- 11:00 Великденско меню за гурмани – идеи за нестандартна, но празнична трапеза