За два дни миналия месец се появи кучешки рай в сърцето на град, редовно обстрелван от руски дронове и ракети. Под слънчево небе хиляди кучета с всякакви размери и форми се забавляваха на фестивал, проведен в бивша фабрика от съветската епоха в град Киев, украинската столица. Те се лудуваха в пясъчни кутии, плискаха се в пластмасови басейни и се гмуркаха в игрища с топки - всичко това на фона на поп музика, гърмяща от високоговорителите.

В палатки и неизползвани складове художници скицираха карикатури на кучета, продавачи изложиха шарени пижами и шапки за домашни любимци, а гримьорите глезеха помераните и чау-чау с четки и лосиони.

„Това е като кучешка общност и е много сладко“, каза за The New York Times Тетяна Андрус, собственичката на Бисквитка, 9-месечен териер, който тича развълнуван около нея, докато се скитаха из фестивала ПесДей, кръстен на украинска дума за куче.

Събитието, което според организаторите е привлякло около 13 000 кучета и приблизително същия брой собственици, беше ярка илюстрация на бума в притежаването на кучета, който обхвана Украйна след пълномащабната война с Русия през февруари 2022 г. В търсене на компания и комфорт в трудни времена, много хора се обърнаха към домашния любимец, който може да се нарече най-добрият приятел на украинеца.

„Кучетата помагат да пренасочите вниманието си от нещо ужасяващо към нещо по-положително“, каза Андрус. „Мислиш си „Добре, ако войната не свърши утре или след няколко месеца, искам да се случи нещо добро“, каза тя. „Това е, когато кучето идва. То винаги те обича, дори и да си тъжен.“

Няма национални данни за притежаването на домашни любимци в Украйна от началото на войната, но през последните две години фризьорите и приютите за кучета отчитат скок в покупките и осиновяванията.

В Киев най-популярните породи изглежда са малките и пухкави бишон фризета и пуделите.

След повече от 30 месеца война много собственици на кучета казват, че техните домашни любимци са станали неразделни членове на техните семейства, споделяйки новите реалности на живота по време на война. Подобно на техните собственици, те са били събуждани през нощта от предупреждения за въздушна атака, уплашени от близки експлозии и са претърпели широко разпространени прекъсвания на тока.

„Трябва да ги храните, къпете, разхождате и им обръщате внимание“, споделят някои от присъстващите на фестивала. „Може да се каже, че има терапевтичен ефект.“

Изследвания, проведени върху украински собственици на домашни любимци по време на войната, потвърждават лечебното присъствие на кучетата, каза Катерина Милютина, украински психолог и професор в базирания в Киев национален университет „Тарас Шевченко“. Тя каза, че ранени войници, завърнали се от фронта, често се възстановяват и адаптират по-бързо към цивилния живот, ако останат вкъщи с кучета.

Кучешката култура в Украйна не е зараждащ се феномен. Приблизително пет милиона кучета са живели в страната преди войната, или около едно на всеки три домакинства. За сравнение, около половината от американските домакинства притежават куче.