14 души загинаха при наводнения в Босна и Херцеговина. „Към момента имаме 14 потвърдени смъртни случая, което означава, че са намерени 14 тела, за съжаление с тенденция този трагичен брой да се увеличава“, каза Дарко Юка, ръководител на отдела за връзки с обществеността на правителството на Херцеговско-неретвански кантон в Мостар, подчертавайки, че има сигнали и за много изчезнали лица.

„Има много ранени хора, включително много тежко ранени. Службите правят всичко възможно на място, за да спасят засегнатите и да ги транспортират до най-близките медицински заведения. Тези, които са загубили домовете си и са били отделени от техните близки се грижат възможно най-добре в центровете в Ябланица и Конич“, посочи Юка, добавяйки, че ситуацията в Конич сега е малко по-стабилна.

Той също така спомена, че службите за спешна помощ са успели да създадат временен коридор между Конич и Ябланица, за да достигнат до нуждаещите се.

В момента най-критичната ситуация е в района на Доня Ябланица, който е напълно откъснат от останалата част на кантона и външния свят поради напълно разрушени пътища. Движението е напълно спряно, а ранените се спасяват с лодки, предоставени от въоръжените сили и спасителните служби, подчерта Юка.

Имахме две изключително критични ситуации, включващи ранено момче и бременна жена. И двамата бяха евакуирани в кантоналната болница „Д-р Сафет Муич“ в Мостар. Момчето е стабилно, но за съжаление бебето не оцеля след операцията, докато се борят за живота на майката“, каза още Юка.

Той обясни, че ранените се прехвърлят в болници в Конич и Мостар.

Юка повтори, че всички налични служби са на място, а министър-председателят на Херцеговско-неретванския кантон Мария Бухач е предупредила всички нива на управление в Босна и Херцеговина и е в постоянна комуникация с тях.

Накрая той отново призова гражданите да не пътуват до Конич и Ябланица, пише БТА.

На извънредно заседание правителството на Херцеговско-неретванския кантон обяви бедствено положение в засегнатите райони.