Словашкият премиер Роберт Фицо публично нарече редица словашки медии „кръвожадни чудовища“ и им обеща ограничителни мерки. 

Словашкият правителствен ръководител започна да обижда медиите, след като един от журналистите попита правителствения ръководител за наличието на напрежение в правителствената коалиция, пише Politico.

„От първия ден на парламентарните избори вие не ни оставихте [на мира] нито за минута, вие тръгнахте срещу нас като кръвожадни изроди“, каза Фицо и изтъкна основните независими словашки медии като Denník N, Denník Sme и Aktuality. sk, които активно критикуваха правителството му и заради които той спря да общува с тях.

„Четете ли вашите статии след себе си? Не мисля, че сте… Това е чиста омраза“, продължи Фицо, след което започна да обвинява журналистите в покушението срещу него през май. 

Словашкият министър-председател каза, че медийните работници искат само да причинят „вреда, вреда и още вреда“ и обвини медийните работници, че са въвлечени в негативна атмосфера в обществото. Тогава той започна да заплашва с различни ограничителни мерки срещу медиите, които според него "правят каквото си искат... без никаква отговорност".

„Дойде моментът, когато трябва да действаме“, каза политикът и добави, че в Словакия има „медийна бъркотия“, която „не съществува в никоя друга страна от ЕС“. В края на речта си Фицо каза, че подкрепя идеята за създаване на национален медиен орган и санкции за журналисти, които не коригират грешни статии. Той е убеден, че всички журналисти трябва да преминат „курсове за преквалификация“.

Журналисти пишат, че редица опозиционни словашки политици са реагирали възмутено на подобни упреци на Фицо към местните медии. Депутатът Зора Яурова от опозиционната партия Прогресивна Словакия каза, че предложеният от ръководителя на правителството национален медиен наблюдател не е нищо повече от „слабо завоалиран опит за цензура и ограничаване на медиите, който съществува може би само в Северна Корея“.

Становището на Яурова беше подкрепено от председателя на политическа партия „За народа“ Вероника Ремишова. Политикът отбеляза, че Фицо „далеч е прекрачил границата, като е нарекъл журналистите „кръвожадни изроди“ във време, когато обществото е разделено от омразата, която той и приятелите му разпространяват през последните няколко години“.

Politico отбелязва, че словашките медии са под натиск след завръщането на Фицо на власт. Сегашното словашко правителство разпусна обществената телевизия RTVS и я замени със Словашка телевизия и радио (STaR). Противниците на решението казват, че новият канал заплашва да се превърне в проправителствен рупор и вече са организирали множество протести с участието на журналисти и опозиционни партии.