Молдовците днес се отправят към урните, за да дадат гласа си на президентски избори и на референдум за ЕС, които ще отбележат ключов момент в дърпането на въже между Русия и Запада за бъдещето на малката югоизточноевропейска страна.

Прозападният президент Мая Санду се надява да придвижи програмата си, като спечели втори мандат и си осигури „да“ на референдум, за да потвърди присъединяването към ЕС като „необратима“ цел в конституцията.

Проучванията показват, че Санду ще спечели на първия тур и предполагат, че до 65% подкрепят присъединяването към ЕС, въпреки че действащият президент може да се изправи пред по-труден път, ако бъде принуден да участва на втори тур.

Санду и нейните съюзници предупредиха, че резултатите от изборите могат да бъдат повлияни от широкомащабна кампания за влияние за купуване на гласове и дезинформация, организирана от Русия и нейните поддръжници.

По-специално, те обвиняват укриващия се проруски бизнесмен Илан Шор, явен противник на членството в ЕС, че води дестабилизираща кампания от Москва.

„Русия налива милиони мръсни пари, за да отвлече нашите демократични процеси. Това не е просто намеса – това е пълномащабна намеса, насочена към дестабилизиране на нашето бъдеще. И това е тревожно”, каза външнополитическия съветник на сегашния президент.

Длъжностни лица в столицата на Молдова Кишинев също смятат, че Москва стои зад вълна от предизборни вандалски атаки срещу правителствени сгради и има планове да предизвика безредици в страната в дните след изборите.